Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

23 september 2023 | 18:00

Rättegångsdramatik i första trailern till William Friedkins sista film

En officer står står åtalad för myteri i den legendariske filmskaparen William Friedkins sista film.
I "The Caine Myteri Court-Martial" får vi följa rättegången där en sjöofficer står ålad för ha tagit kontrollen över båten USS Caine från sin överordnade. Orsaken sägs vara att den avsatte officeraren blivit mentalt instabil. Men vad är egentligen sanningen? 
 
Filmen är baserad på en bok och en pjäs av Herman Wouk, och var ett vikigt projekt för William Friedkin. Den visades utan utom tävlan på filmfestivalen i Venedig och regissören, som gick bort i början av augusti i år, hade förberett ett uttalande:
 
- "The Caine Myteri Court-Martial" är en film som jag länge har väntat på att få göra, ursprungligen skriven av en av sin tids mästare, Herman Wouk. Jag visste att jag ville skapa ett mycket spänt, pressat scenario som skulle röra sig snabbt som en fladdermus ur helvetet. Jag valde medvetet att hålla frågan om rätt och fel så tvetydig som möjligt.
 
I rollistan hittar vi en grupp pålitliga namn som Kiefer Sutherland, Jason Clarke, och Lance Redding i sin sista filmroll.
 
"The Caine Mutiny Court-Martial" släpps den 6 oktober på amerikanska streamingtjänsterna Paramount+ och Showtime, så vi hoppas det innebär att det inte dröjer alltför länge innan svenska SkyShowtime lägger upp den.
| 23 september 2023 18:00 |