Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 september 2023 | 06:00

"En fascinerande film för alla Stephen King-fans"

Dyk in i skräckkungens breda filmografi och nörda loss med flera av regissörerna i nya dokumentären "King on Screen".
Ingen annan författare i modern tid är lika flitigt filmad som Stephen King. Minst 60 långfilmer har det blivit (plus en lika imponerande mängd tv-serier) sedan 1976 års "Carrie" - skräckfilmen som startade allt.
 
Sedan Sissy Spacek dränktes i grisblod har vi fått se Jack Nicholson tappa förståndet, Tim Curry skrämma småbarn, Tim Robbins fly från fängelset och Kathy Bates mysa med James Caan, bara för att nämna några favoriter. Och det är just vad den kommande dokumentären "King on Screen" handlar om; filmerna som bygger på Kings många noveller och romaner, och historierna om hur de blev till.
 
Regissören Daphné Baiwir har intervjuat en lång rad filmskapare som fått sätta sin egen prägel på ikoniska skräckhistorier. Bland dem finns Mike Flanagan ("Doctor Sleep"), Frank Darabont ("Nyckeln till frihet"), Josh Boone (miniserien "Pestens tid")... och inte minst svenske Mikael Håfström ("1408"). King själv medverkar tyvärr bara genim inklippt arkivmaterial.
 
 

Charmigt, nördigt och fascinerande

 
"King on Screen" har fått bra mottagande hittills. CNN skriver att "man får en ny uppskattning för bredden i Kings bibliografi och för de utmaningar som det innebär att översätta den till populärunderhållning".
 
"Filmen ger nästan hela historien om Kings filmer men demonstrerar även hur de påverkat allt annat i Hollywood. En sjujäkla tripp längs Stephen King-minnenas allé", skriver Film Inquiry.
 
Bloody Disgusting gav en något mer kräsen recension: "Det blir svårt att binda samman intervjuerna med en röd tråd. Vi får en samling berörande historier om Kings filmer och vad de innebar för filmskaparna bakom dem, men det blir ytligt. Här finns en del charm, men King-läsarna kommer vilja ha mer."
 
"Trots sina tillkortakommanden är det här en film som fans av författaren och/eller filmerna kommer finna fascinerande. Se den som början på ett samtal snarare än sista ordet i ämnet", tycker North Shore Movies.
 
 
Blir du sugen på att se "King on Screen"? På måndag släpps den i Sverige på digitala tjänster som SF Anytime.
| 24 september 2023 06:00 |