Film

Skribent

Oskar Möller

1 augusti 2023 | 13:15

Cillian Murphy om att vara fast i ett trångt rum med gigantisk kamera: "Älskade det"

När Cillian Murphy ser tillbaka på sin krävande tid under inspelningen av Nolans kioskvältare "Oppenheimer" kommer skådespelaren minnas ett visst klaustrofobiskt rum med värme.
Cilian Murphy har bevisat under sin karriär att han knappast är någon som tar lätt på skådespelaryrket. I "Oppenheimer" tar irländaren på sig en av filmvärldens tygsta roller - som atombombens uppfinnare vars efternamn blev synonymt med total ödeläggelse.
 
Ändå sedan Murphy först samarbetade med Christopher Nolan i "Batman Begins" 2005 (där han spelade Scarecrow) har de två haft ett tight samarbete med ytterligare fem projekt.
 
Till sin senaste roll fick Murphy gå igenom en rejäl svältkur för att bättre kunna gestalta den magre amerikanske fysikerns... fysik. Han sattes även på att hårdplugga två riktiga filmklassiker - nämligen Milos Formans hyllade "Amaedus" och David Leans ikoniska "Lawrence av Arabien". Bägge filmerna har sina mörka ögonblick men kan knappast mäta sig mot det bottenlösa mörkret i Nolans nyskrivna film.
 
Att fånga det exakta ögonblick där en ångestfylld Oppenheimer inser att han kan ha ödelagd världen med sin forskning kan knappast ha varit lätt för Murphy men rent tekniskt bleknade scenen i jämförelse med en annan mindre känslomässig scen - förhörsscenen med flera av filmens övriga skådespelare inklämda i ett litet rum. Det hela blev inte mindre utmanande då Nolan insisterade på att filma allt med 70 IMAX-kameror. Nolan är känd för att sätta det visuella uttrycket i sina filmer högt och "Oppenheimer" är inget undantag.
 
En bild från det verkliga säkerhetsförhöret av Oppenheimer
 
Det blev alltså något av en pärs för det dussintal skådisar (inklusive Murphy, Jason Clarke och Tony Goldwyn) som pinade sig igenom denna klaustrofobiska scen i veckor.  Trots det ser Murphy just den scenen som den mest minnsvärda för honom personligen:
 
"Den delen av filmen som jag älskade mest att jobba med var scenen i det lilla rummet under förhöret. Vi spelade in den i det här lilla skitrummet utan flyttbara väggkulisser - allt som fanns var vi och den här gigantiska kameran. Det kändes som att spela in en pjäs. Vi höll på att spela in det under två veckor. Jag tyckte att det var känslomässigt tungt men briljant - en riktig utmaning.", sade skådespelaren i sin intervju i Collider.
| 1 augusti 2023 13:15 |