Film

Skribent

Oskar Möller

1 augusti 2023 | 16:15

Tema Pride: "Swallowed" är body horror i läcker bögtappning

Ibland kan sommaromanser sluta i annat än kattungar och regnbågar. Ibland får den lilla, lilla trippen stora, svåra och smärtsamma konsekvenser. "Swallowed" börjar med det roliga och slutar där man aldrig vill hamna.
I Stockholm har Pridefirandet börjat i veckan och med det härliga solvädret lär många vara glada ute på stan bland regnbågsflaggorna. Fullt lika ystert är det dock inte i indieskräckisen med det suggestiva namnet "Swallowed" som handlar om två grabbar som upplevt en fin semester och har en sista spännande natt att se fram emot.
 
Och spänning blir det... av den nervdallrande, nackhårsresande, obehagliga sorten när Dom övertalar filmens huvudroll Benjamin (nykomlingen Cooper Koch) att göra en snabb runda ut till bushen för att transportera droger åt knarklangaren Alice (Jenna Malone har vi tidigare sett i bland annat i kultiga "Donnie Darko").
 
Benjamin som precis tillkännagett att han varit kär i polaren sedan barnsben går med på det hela. Tanken är trots allt att hjälpa hans karriär i Los Angeles. Fel val. Mycket fel.
 
Snart dyker den obehaglige Rich (Mark Patton som vi sett i "A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge") upp och vidden av vad grabbarna försatt sig i (och satt i sig) börjar klarna med isande intensitet. "Swallowed" är något så ovanligt som en queer body horror - lika delar sexig som frånstötande - men som alla som förlorat oskulden vet - njutning är inte alltid klinisk.
 
 
"Swallowed" har liksom många andra queerorienterade filmer reviewbombats på imdb - där den fått misstänkt låga betyget 5.4.  Bedömningen på Rotten Tomatoes kan vara mer rättvisande då publiken där ger filmen 83% medan kritikerna hamnar på nästan samma med 81%.
 
Filmen har regisserats av Carter Smith som förvisso inte gjort mycket väsen av sig tidigare - men såhär under Prideveckan är det ett självklart val för alla skräcksugna queers
 
| 1 augusti 2023 16:15 |