lista

Skribent

Andreas Samuelson

25 februari 2024 | 12:00

Simmare, modell, James Bond-wannabe - 10 saker du (kanske) inte visste om Jason Statham

Jason Statham fortsätter att sparka röv på vita duken med bioaktuella ”The Beekeeper”. Här är tio olika fakta om den brittiska actionstjärnan.
Den snart 57-årige britten slog igenom i Guy Ritchies filmer, hamnade snabbt i Hollywood och har spelat i några av Hollywoods populäraste och mest framgångsrika franchises som ”Fast and the Furious” och ”The Expandables”. Nu gör han succé med bioaktuella "The Beekeeper". Här är lite trivia som du kanske inte visste om Jason Statham.
 
 

1. Han var en framgångsrik simmare

 
Som ung tränade han dagligen med att dyka och var medlem av Storbritanniens nationella simlag under 12 år. Han tävlade för England i 1990 års Samväldesspelen i tio-, tre- och enmeterstävlingarna.
 
Han vann aldrig medalj men var nära att tävla i OS både 1988, 1992 och 1996 och hamnade på tredje plats vid varje uttagning. 1992 rankades han som tolfte bästa hopptornsdykaren i världen.
 
Han har uttalat sig om hur denna tiden lärde honom om disciplin och fokus samt att det höll honom borta från trubbel.
 
 

2. Han hade en modellkarriär

 
Medan han tränade som simmare på Crystal Palace National Sports Centre i London blev han upptäckt av agenturen Sports Promotions, som fokuserade på sportmodeller. Han skrev så småningom modellkontrakt med Tommy Hilfiger, Griffin och Levi’s för diverse vår/sommar-kollektioner under 1996.
 
Året därefter blev han modell för klädmärket French Connection. En talesman för kedjan uttalade sig med att de valde Statham för att de ville ha någon som såg ut som en normal kille och att hans maskulina och inte alltför modell-lika utseende var helt rätt för tiden.
 
Han tvingades dock fortsätta sälja fejkparfym och smycken i gathörn för att kunna betala hyran.
 
 

3. Han har ett förflutet i musikvideos

 
I samband med sin modellkarriär dök även Statham upp i några musikvideos på 1990-talet. I videos till både The Shamens ”Comin' On” och Erasures "Run to the Sun” får han ge prov på både dansförmågor och sin lättklädda, väloljade kropp. I videon till The Beautiful Souths "Dream a Little Dream of Me" är han desto mer påklädd i en hastig roll.
 
En intressant tillfällighet är att låten är ledmotiv till filmen ”French Kiss”, med Kevin Kline och Jean Reno som skymtar i videon och senare spelade mot Statham i ”Rosa Pantern”. Han hade även en cameo-roll i Calvin Harris musikvideo till ”Summer”.
 
 

4. Modell- och säljarjobb ledde honom till Guy Ritchie

 
Han är tveklöst en av Guy Ritchies favoritskådespelare, då han spelat huvudrollen in fem av regissörens filmer. Det var också han som gav honom första filmrollen i sin egen debut ”Lock, Stock and Two Smoking Barrels”.
 
Ritchie upptäckte Statham när han jobbade som modell för klädmärket French Connection och gav honom rollen som gatusmarta bedragaren Bacon när han fick reda på Stathams bakgrund som säljare på svarta marknaden. Statham fick 5000 pund för rollen i filmen vars framgång ledde till andra filmen och samarbetet ”Snatch” för vilken skådespelaren fick en tredubblad lön på 15 000 pund.
 
De har efteråt även gjort ”Revolver”, ”Wrath of Man” och senast ”Operation Fortune: Ruse de Guerre”.
 
 

5. Hans andra Hollywood-film var en John Carpenter-skräckis

 
Efter genombrottet med Guy Ritchies filmer tog det inte lång tid innan Hollywood lockade. Den första filmen i drömfabriken var den sågade floppen ”Turn It Up” med rapparna Pras och Ja Rule. Han erbjöds en roll i varulvsfilmen ”Dog Soldiers” men valde istället att spela i skräckmästaren John Carpenters science fiction-skräckis ”Ghosts of Mars”. Tyvärr var filmen, regissörens näst sista, en flopp även den som varken kritiker eller fans uppskattade.
 
 

6. Kontrakt skapade problem i ”Fast & Furious”-franchisen

 
När han anslöt sig till de populära biljaktsfilmerna för att spela ex-soldaten och MI6-agenten Deckard Shaw skapade det problem inför vissa fight-scener. För medan Statham har ett kontrakt som begränsar hur mycket stryk hans karaktär kan få så har motspelarna Vin Diesel och Dwayne Johnson egna regler hur de skildras i filmslagsmål. Detta resulterade i komplicerade tekniker för att ingen skulle avsluta en fight som förlorare och därmed blev många av de istället avbrutna av exempelvis explosioner.
 
 

7. Han ville spela James Bond

 
Redan inför ”Spectre” var Statham sugen på att ta över rollen som 007 från Daniel Craig. The Guardian poängterade lämpligheten i att rollsätta skådespelaren vars accent befinner sig i gränslandet mellan Sean Conners skotska och Timothy Daltons walesiska. Både filmkritiker och publik lobbade under tiden för att Statham skulle få rollen och han har själv uttryckt en önskan och till och med skämtat om att försöka få tag i Bond-producenten Barbara Broccoli.
 
Men nu när facklan ska lämnas över efter Craigs avsked så ligger - tyvärr (?) - inte Statham högt på många listor över kandidater.
 
 

8. Hans filmer drar in rekordmiljarder

 
Som del av flera populära franchises så är det inte konstigt att Statham anses som en riktig kassako. Redan 2012 rapporterade BBC att hans då tioåriga karriärs filmer dragit in över en miljard dollar på biograferna. ”The Fate of the Furious” blev 2017 års tredje största film och den tolfte mest inkomstbringande genom tiderna. ”The Meg” blev med intäkter på över 527 miljoner dollar den största amerikansk-kinesiska filmen någonsin. Och ”Hobbs & Shaw” blev med sina 758 miljoner dollar den tionde mest inkomstbringande under 2019.
 
 

9. Han behöver inga stuntmän - men uppskattar dem

 
Han är tränad i kampsport och expert i kickboxning och Jujitsu, samt med en bakgrund i wing chun och karate. Han gör ofta sina egna stunts, inklusive biljakten i ”The Transporter” och övervägde att själv bli stuntman tidigt i karriären. Han har också lobbat för att införa en Oscarskategori för stuntmän, då han anser det vara en översedd kategori och att stuntmän är hjältar som inte får den respekt de förtjänar.
 
 

10. Extraknäcker vid sidan om actionfilmerna

 
Förutom sin etablerade status som filmstjärna sysslar Statham stundtals med småjobb vid sidan. Han var berättarröst till dokumentärerna ”Truth in 24” 1 och 2 (om sportvagnsracet Le Mans 24-timmars) och gjorde stämman till Tybalt i animerade ”Gnomeo och Julia”.
 
Han har även producerat flera av sina filmer ("Hobbs & Shaw”, ”Operation Fortune: Ruse de Guerre”, ”Expend4bles” och bioaktuella ”The Beekeeper”). Han har även medverkat i TV-spelen ”Red Faction II” och ”Call of Duty”.
 
"The Beekeeper" surrar just nu för fullt på svenska biografer.
 
 

Läs också: 75 miljoner dollar på 10 dagar - Jason Stathams senaste actionfilm går oväntat bra

| 25 februari 2024 12:00 |