Film

Skribent

MovieZine

9 juli 2023 | 11:15

Xavier Dolan hävdar att han aldrig sade att "film är värdelöst"

Häromdagen rapporterade medierna att Xavier Dolan tänker sluta regissera och att han ser filmkonsten som "värdelös". Den kanadensiske filmskaparen hävdar dock att han blev felciterad och att han aldrig skulle uttala sig så om filmskapande.
I en något obekväm vändning av veckans tidigare nyhet om att Xavier Dolan tänker sluta göra film hävdar regissören att han blev felciterad och att El Mundos reporter "hittade på" det han sade rapporterar World of Reel.
 
Dolans oförsiktiga uttalandet blev viralt och den kanadensiske regissören försökte reparera skadan genom en lång (och sedermera borttagen) instagrampost. I den bekräftade Dolan att han tänker sluta regissera filmer men att han har flera tv-projekt på gång.  Han uttryckte vidare att han vill "ägna tid åt vänner och familj". Beträffande uttalandet att "film är en slöseri med tid" hävdar han var ett påhitt av El Mundos journalist.
 
"Jag vill klargöra att jag absolut inte anser att konst är meningslöst eller ett slöseri med tid. Konst är ett botemedel mot vår kvävande verklighet och räddar liv. Jag kommer alltid att uppmuntra konstnärer och filmskapare. Jag vill helt enkelt inte göra filmer själv eftersom det inte gör mig glad längre", skrev han i den raderade posten.
 
Kruxet med det är att El Mundos journalist har spelat in intervjun via zoom och tidningen har delat med sig ljudklipp av vad som egentligen sades, I det närapå 4 minuter långa klippet pratar Dolan om hur världen brinner och att vi slösar tid vi inte har på att rädda den. Det var i den kontexten som han uttalade att det känns meningslöst och futtigt att göra film. I mitt tycke har citatet blåsts upp i onödan - samtidigt som Dolan faktiskt gnäller utifrån en priviligierad position.
 
Det är långtifrån första gången en stjärna säger något olyckligt som han vill dra tillbaka. Trots allt har Dolan kvar många fans och följare som upprörs av nyheten att han tänker sluta göra film. En del i mediesfären misstänker att hela debaclet är ett sätt att rikta strålkastarljuset på sig själv och att han visst tänker fortsätta regissera filmer i framtiden.
 
Men än så länge verkar regissören fastslå att filmtiden är förbi i en uppdaterad (och nertonad) instagrampost. Kommer han stå fast vid det? Vi får vänta och se.
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Xavier Dolan (@xavierdolan)

 
 
| 9 juli 2023 11:15 |