Film

Skribent

Oskar Möller

9 juli 2023 | 09:30

Boyle och Garland är sugna på att göra "28 år senare"

Den moderna zombieklassikern "28 dagar senare" kan komma att få en uppföljare på biograferna. I en färsk intervju omfamnade upphovsmännen Danny Boyle och Alex Garland idén helhjärtat.
Den brittiske regissören Danny Boyle har för alltid etsat sig in i filmvärldens medvetanden efter att ha regisserat "Trainspotting" och lanserat Ewan McGregors karriär till superstjärna. Men karl är ingen one hit wonder - faktum är att Boyle har en rad kritikerhyllade och prisbelönade filmer i sin meritförteckning.
 
Filmer som "Slumdog Millionare" och "127 days" har visat på bredden i Boyles vision och ambition att skildra det mänskliga. Det är också en av anledningarna som gjort hans skräckdrama "28 dagar senare" från 2002 så unikt. Trots att det tekniskt sett är en zombiefilm berör filmen på ett sätt som är extremt ovanligt i genrén - inte minst på grund av en briljant ung Cillian Murphy i huvudrollen.
 
Filmen var ett samarbete mellan Boyle och manusförfattaren Alex Garland (som sedermera själv blev framgångsrik regissör med de existentiella sci-fi rullarna "Ex Machina" och "Annihiliation" och läskiga psykologiska horrorn "Men")
 
De två herrarnas samarbete uppskattades av såväl kritiker som publik och lanserade Murphy till en större publik. Att det uppföljaren "28 veckor senare" kom blev inte direkt en överraskning. Vid det tillfället hade man ersatt alla inblandade - en ny regissör (Juan Carlos Fresnadillo) dirigerade nya huvudrollsinnehavare till tonerna av ett nytt manus. Kritiken blev blandad - inte dålig, men definitivt inte på samma nivå som första filmen. Det mänskliga tappades bort.
 
Men det finns hopp för alla "28 dagar senare"-fans därute. I en intervju med Inverse berättade Boyle och Garland om sina planer på att återvända till serien för en tredje film:
 
– För några år sedan materialiserade sig en idén om ett "28 år senare" i mitt huvud. Danny har alltid gillat tanken på det", sa Garland.
 
Inverse följde upp med att fråga vem som skulle regissera uppföljaren nu när Garland blivit en framgånsrik filmskapare på egna ben.
 
–  Vi  pratar om det flitigt och med allvar. Om han inte vill regissera den själv är jag mer än på om vi kan realisera en bra idé, följer Boyle upp.
 
Boyle och Garland jobbade på den psykologiska sci-fi rullen "Sunshine" när det var dags att filma "28 veckor senare" - även om båda var inblandade i den till viss del. Boyle hjälpte till att realisera filmens öppningsscen och Garland gjorde rewrites på manuset. Trots det uteblev den första filmens framgång.
 
Garland själv erkänner att han inte var ett fan av filmen:
 
– Jag stod emot att göra en till uppföljare för att det var saker med "28 veckor senare" som störde mig . Jag tänkte "åt helvete med det - jag föredrar att skriva en ny story som utspelas i en ny värld".
 
Att han verkar ha ändrat åsikt sedan dess är en stor glädje för alla filmens fans. 
 
Ser ni fram emot "28 år senare"? Har ni sett den första filmen med Cillian Murphy?
| 9 juli 2023 09:30 |