Film

Skribent

Thomas Linnaeus

19 oktober 2023 | 22:00

Wes Anderson om hatet efter filmdebuten: “Det var en katastrof”

“Bottle Rocket” verkar vara ett plågsamt minne för Wes Anderson, som minns hur publiken lämnade biografen vid premiären 1996.
Wes Anderson, regissören bakom “Den fantastiska räven”, “The Grand Budapest Hotel” och “The Life Aquatic with Steve Zissou” (bara för att nämna några) har avslöjat att hans första film var en “katastrof”, skriver Variety.
 
- Jag hade en idé om vad jag ville göra och ingen kunde övertyga mig om att vi inte skulle göra det. Mitt självförtroende var som störst då. När vi till slut gjorde “Bottle Rocket” och visade upp den så blev filmen hatad. Jag var så chockad, det var en katastrof!
 
Anderson var bara 27 när “Bottle Rocket” släpptes, och trots ljummet mottagande gjorde han “Rushmore” två år efter som blev en succé. Men hans första film satte sina spår:
 
- Upplevelsen förändrade mig. Hade jag vetat det tidigare hade jag förmodligen inte gjort den filmen, och det är jag glad för, för det här blinda självförtroendet du har när du är ung, det behöver man.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
I "Bottle Rocket" spelar bröderna Luke och Owen Wilson mot Robert Musgrave.
 
Redan från början verkade det som att “Bottle Rocket” var dömd att misslyckas. Filmen hade en budget på fem miljoner dollar, och drog endast in en halv miljon dollar i intäkter.
 
- Det var fruktansvärt att visa filmen för första gången. Vi hade 86 personer i publiken tror jag, och halvvägs in var det ungefär 20 kvar, och jag såg dem gå. Man ser någon resa sig upp och tänker "De kanske bara ska gå på toaletten”, men så tar de allting med sig...
 
Vilken favoritfilm har du från Wes Anderson?
| 19 oktober 2023 22:00 |