Serie

Skribent

Paul Dakwar

5 maj 2024 | 12:00

Hon är skådespelaren bakom skräckinjagande stalkern i "Baby Reindeer"

Gestaltningen av Martha, stalkern från "Baby Reindeer", har lämnat tittare med en sträv och bitter eftersmak, mycket tack vara talangfulla skådespelaren Jessica Gunning.
“Baby Reindeer” har tagit Netflixtittare med storm, och har blivit ett av de mest sedda serierna på streamingplattformen. Sveriges egna Josephine Bornebusch har regisserat tre sista avsnitten i säsongen, varav en är just nu det högst rankade avsnittet på IMDB.
 
Den handlar om den kämpande komikern och bartendern Donny, spelad av Richard Gadd, som blir trakasserad och förföljd av stalkern Martha, mästerligt spelad av Jessica Gunning, efter att han vänligt bjudit henne på en kopp te när hon inte haft pengar att betala vid bardisken han jobbade bakom. 
 
Martha blir därefter helt besatt av Donny, och under spannet av fem år trakasserar hon honom genom att bland annat skicka 40 000 mejl, 740 tweets, 350 timmars röstmeddelanden, 100 sidor brev och 45 Facebook-meddelanden. Serien är inte bara baserad på en sann historia, men helt baserad på skådespelaren Richard Gadds egna upplevelser. 
 
 

Vem sjutton är hon?

 
Serien har onekligen fått det att krypa i skinnet hos tittarna, och det är till största del tack vare Jessica Gunnings hårresande gestaltning av stalkern Martha. Vi vet inte mycket om Gunning mer än att hon 38 år gammal och är från Holmfirth i West Yorkshire.
 
Hon blev förälskad i skådespeleri från ung ålder och började sin scenkarriär på National Theatre, där hon medverkade i flera produktioner som “Much Ado About Nothing” och “Major Barbara”. Gunning hade en återkommande roll som Angela i “Law & Order: UK” och spelade även barnvakten Annie i komediserien “Life of Riley” mellan 2009 till 2019.
 
Hon har även spelar Orla i BBC-serien “White Heat” och huvudrollen som Melissa Young i BBC-dramat “What Remains”.
 
Gunning i några av sina tidigare roller.
 
I en intervju med Glamour berättar Gunnings om vad hon gjorde för att förbereda sig inför rollen som Martha. Hon tar upp att hon fascinerades av konceptet “limerence”, som innebär en romantisk besatthet, ofta med melankoliska och ångestfyllda känslor — ett begrepp som även tagits upp i serien “One Day”. 
 
— Det är ett beroende av att vara besatt och förälskad i någon…Jag skulle kunna tänka mig att hon (Martha) gick hem och nästan dagdrömde om de kontakter hon hade med honom (Gadd), och att hon eventuellt förskönade det mer än vad det var. Det är så saker kan eskalera, säger hon till Glamour. 
 
Vad tycker du om  Jessica Gunnings rollprestation?
 
| 5 maj 2024 12:00 |