Film

Skribent

Pontus Sagvold

5 maj 2024 | 09:00

Kommer du ihåg? Här är 9-årige Bill Skarsgårds första filmroll

Alla måste börja någonstans. 24 år innan "Boy Kills World" och "The Crow" filmdebuterade Bill mot brorsan Alexander Skarsgård i en sågad svensk thriller.
Det är nu 24 år sedan Bill Skarsgård för första gången visade upp sin talang på bioduken i det svenska kanot-dramat “Järngänget”.
 
I filmen åker tre killar kanot genom Kalixälven och träffar två systrar. Efter en kväll av galet festande vaknar de upp och en av systrarna är borta. Vad har hänt? En videoinspelning från natten har svaret.
 
 
Tioåriga Bill spelar Klasse. Han är lillebror till en av festkillarna, Anders, som spelas av hans egen bror Alexander Skarsgård. Klasse får tag på kassetten, men ser inte hela videon utan bara festande. I en scen som utspelar sig i en kyrka övertalar storebrodern Klasse att ge honom kassetten. Klasse går med på det i utbyte att han får vara med på fest nästa gång. Vilket i kontexten av vad som hände på festen är ironiskt, för fester slutar ibland extremt mörkt med en försvunnen kvinna. Men lilla Klasse såg bara den roliga delen av festande, så han springer firande ut från kyrkan.
 
Filmen var ingen större succé. Till exempel skrev Mats Johnson det här i GP: "Järngänget är en illa agerad, illa skriven film, befriad från spänning och trovärdiga karaktärer.” Och på IMDB har filmen svaga 3,9 i betyg.
 
“White Water Fury” (den engelska titeln av någon anledning) är nog endast relevant för den mest trogna Bill Skarsgård-fantasten. Men alla måste börja någonstans och förhoppningsvis tog han inte för illa upp av GP:s recension.
 
| 5 maj 2024 09:00 |