Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 september 2023 | 09:40

Varför gick DCEU åt skogen? Manusförfattaren David Goyer har sin teori: "Ett luftslott"

Författaren bakom "Batman Begins" och "Man of Steel" berättar om en pressad tid hos Warner Bros och DC.
Medan Marvels universum rönte stora framgångar under 2010-talet, fick konkurrenten DC kämpa. Man lanserade Superman-filmen "Man of Steel" (2013) till mixade reaktioner, och skyndade på filmer som skulle introducera Batman, Wonder Woman och andra hjältar som ett team - DC:s svar på Avengers.
 
Resultatet blev en rad visserligen hajpade filmer, men många misslyckades med att övertyga kritiker eller nå upp till högt satta intäktsmål.
 
Manusförfattaren David S. Goyer har jobbat på Christopher Nolans "Dark Knight"-trilogi (innan DCEU blev en grej), och skrev även "Man of Steel". Han har på nära håll sett kaoset hos DC och studion Warner Bros, där chefer krävde "mer" och "större". Det framkommer i podcasten Happy Sad Confused:
 
- Jag vet vilken press vi utsattes för från Warner Bros. som sa: "Vi behöver vårt MCU! Vi behöver vårt MCU!" Och jag tänkte att vi inte ska springa innan vi kan gå. En annan sak som var svår vid den här tiden var att det var som en roterande dörr på Warner Bros. och DC. Var 18:e månad kom det in någon ny chef. Vi fick bara whiplash. Varje ny person sa: "Vi ska bli större!"
 
 
- Jag minns att vid ett tillfälle hade personen som ledde Warner Bros. vid den tidpunkten en pitch, han ville presentera de kommande 20 filmerna under de kommande 10 åren. Men ingen av dem hade skrivits ännu! Det var galet hur mycket av detta som byggdes av luft... Det är inte så här man bygger ett hus.
 
I intervjun har Goyer också avslöjat att han och Guillermo del Toro jobbade på en Star Wars-film om Jabba the Hutt, som tyvärr inte blev av.
| 22 september 2023 09:40 |