Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 december 2021 | 12:00

Vad hände med "The Amazing Spider-Man 3"?

Och är det försent för Andrew Garfield att upprepa rollen som Peter Parker och få avsluta sin trilogi?
Med en ny Spider-Man-film ute på bio (lugn, inga spoilers här) har många fans återupptäckt sin kärlek till de gamla filmerna. De två skådisarna som axlade rollen innan Tom Holland är åter på allas läppar.

Först ut var Tobey Maguire som fick introducera den populäre hjältenörden på bioduken år 2002. Sam Raimi regisserade en framgångsrik trilogi (även om planerna på "Spider-Man 4" skrotades).

Sedan tog Andrew Garfield över rollen år 2012 och skapade en något coolare Peter Parker, en tolkning som också genast fann sin fanskara. Hans karriär som New Yorks hjälte blev dessvärre kort. Trots ambitiösa planer from Sonys sida lade man plötsligt ned filmserien efter "The Amazing Spider-Man 2" (2014). Och vi lämnades med stora cliffhangers och obesvarade frågor.

Nu med Spindelmannen åter i rampljuset börjar även "The Amazing Spider-Man 3" att trenda i sociala medier.
 
 

Vad hände egentligen med den skrotade uppföljaren?

 
Som sagt, Sony hade stora planer för sina Spider-Man-rättigheter. År 2013 hade Marvel redan byggt upp ett imponerande universum och Sony sneglade avundsjukt mot konkurrenten. Det gällde att flexa musklerna.

Deras reboot "The Amazing Spider-Man" var en succé. Redan året innan tvåan spikade man datum för två nya filmer. "The Amazing Spider-Man 3" skulle släppas sommaren 2016 följd av en fjärde film 2018.

Efter "The Amazing Spider-Man 2" justerade man sina planer för att även få in en spinoff om "Sinister Six" - skurkteamet som fick en liten teaser i eftertexterna. Redan här började också tankarna på att göra något nytt med Venom.

Sen hände mycket på en gång. Det är inte klart vad exakt som satte käppar i hjulet för Sonys planer:

• Hösten 2014 blev Sony hackat och deras mail läckte ut. Alla hemliga planer blev offentliga, vilket fick studion att dra i handbromsen och omvärdera flera projekt.

• Uppföljaren "The Amazing Spider-Man 2" togs inte emot lika bra som man hade önskat. Sämre recensioner och lägre intäkter är sällan ett bra tecken. Men var det tillräckligt för att döda franchisen? Filmen blev knappast en flopp med över 700 miljoner dollar i biokassan, men det blev tydligt att man var på fel spår.

• Det kan också ha varit Andrew Garfield som sabbade för sig själv. Han skulle delta i en gala där Sony-chefen hade tänkt offentliggöra "The Amazing Spider-Man" (nu premiärsatt till 2017) men avslog sin medverkan bara en timme innan - skådespelaren skyllde på jetlag, skriver Independent. Enligt de läckta mailen var Sony något sura för att han vägrade lämna sitt hotellrum.

Många bäckar små… Alla dessa detaljer spelade säkert in när Sony bestämde sig för att istället knacka på hos Marvel och föreslå ett samarbete. Där hittade producenten Kevin Feige lösningen - ta in Spider-Man till MCU och låt Marvel ta kontrollen: "Tänk om Tony Stark byggde Spider-Mans dräkt?"

Sommaren 2015 presenterades en relativt okänd brittisk 19-åring som den nye Peter Parker/Spider-Man. Då förstod fansen, och Andrew Garfield, att hans karriär i den blåröda dräkten var över.

Skådespelaren har senare sagt till The Guardian att han är besviken på hur studion hanterade saken:

- Hur kunde jag vara så naiv och tro att det skulle bli en enkel upplevelse? Miljontals dollar står på spel och det är pengarna som styr. Det var ett stort uppvaknande för mig, och det gjorde ont.
 
 

Vad kunde "The Amazing Spider-Man 3" ha handlat om?

 
Slutet i ”The Amazing Spider-Man 2” lämnade oss med alla slags känslor. Först var det Gwen Stacys tragiska död under fighten med New Goblin. Hur skulle Peter hantera skuldkänslorna? Sen en liten hint om kommande skurkar som Vulture och Doc Ock. För att inte tala om mysteriet med Peters pappa och hans hemliga genetiska experiment som aldrig heller fick sin upplösning.

Det fanns alltså gott om spännande trådar som regissören Marc Webb kunde spinna vidare på i film nummer 3 och 4. Och nätet kryllar av intressanta teorier:

• Felicity Jones karaktär Felicia Hardy kunde ha fått en större roll. I serietidningarna blir hon så småningom skurken Black Cat, och det är möjligt att filmskaparna ville hålla den möjligheten öppen, skriver Syfy.

• En annan bekant karaktär som man ville ta in var Mary Jane Watson. Shailene Woodley spelade in några scener som MJ men klipptes bort ur ”The Amazing Spider-Man 2”. Det var också oklart om hon kunde medverka igen, på grund av fullt schema med ”Divergent”-filmerna.

• Vem skulle vi få se som skurk? Det är inte helt säkert, men den där hinten om Sinister Six öppnade upp för intressanta möjligheter. Den of Geek skriver att Rhino (Paul Giamatti) iallafall var klar för mer action.

Inte nog med det. Det har ryktats om att Norman Osborn (Sam Shepard) skulle återuppstå, och även att Gwen Stacy (Emma Stone) kunde komma tillbaka från de döda. Enligt Comicbook.com berättade skådespelaren Denis Leary år 2015 att "The Amazing Spider-Man 3" skulle återuppväcka flera karaktärer, bland annat Gwens far och Peters far. För ingen dör ju någonsin på riktigt i serietidningarnas värld…
 
 

Fansen vill se mer av Andrew Garfield

 
Så, får vi någonsin se Garfield tillbaka i en "The Amazing Spider-Man 3"? Det låter kanske osannolikt, men konstigare saker har hänt.

Nu när Sony och Marvel introducerat konceptet Multiverse för sin biopublik, och gjort det möjligt för skådespelare och rollfigurer att hoppa mellan världar och franchiser, vore det ju inte otänkbart om trilogin kunde få ett avslut. Fansen vill iallafall se mer. IGN skriver hur "The Amazing Spider-Man 3" efterfrågas på Twitter efter framgången med "Spider-Man: No Way Home".

Och Garfield själv verkar sakna att spela Peter Parker. I Varietys intervju från 2016 sa han:

- Det fanns också riktigt fina delar med den upplevelsen. Jag fick jobba med otroliga skådespelare och en fantastisk regissör (...) Men något hände när jag insåg att berättelsen och karaktären inte stod överst på priolistan. Det blev knepigt för mig, speciellt då jag fick spela en karaktär som jag hade klätt ut mig till sedan 3 års ålder. Och det krossade mitt hjärta.
 
 
Skulle ni vilja se "The Amazing Spider-Man 3" bli verklighet med Andrew Garfield åter i huvudrollen? Kommentera nedan.
| 23 december 2021 12:00 |