Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 november 2023 | 06:00

Kvällens tv-tips: Tom Hanks gillar fester, kvinnor och krigsrobotar

Tom Hanks, Julia Roberts och Philip Seymour Hoffmann - kanske bästa skådespelartrion i en film någonsin, dessutom med en spektakulär, riktig historia. Se den på kanal 9 ikväll.
Tre Oscarsvinnare och några av våra bästa skådespelare - Tom Hanks, Julia Roberts och Philip Seymour Hoffmann - i en och samma film. Dessutom sista filmen för mästarregissören Mike Nichols (”Vem är rädd för Virginia Woolf?”, ”Mandomsprovet”), en av få som vunnit både Oscar, Grammy, Emmy och Tony.
 
Förutom talangen bakom och framför kameran så är ”Charlie Wilson's War” (2007) också baserad på en sann historia som nästan låter för bra för att vara sann. Hanks spelar titelrollen, en kongressman som under 1980-talet spenderar mestadels tid på fester och kvinnor. Men Sovjets invasion av Afghanistan gör att han engagerar sig genom att via CIA skicka luftvärnsrobotar till afghanska rebeller.
 
En lika roande som oroande historia som lyfts av inte minst de fantastiska skådespelarna men även Aaron Sorkins manus. Särskilt Hoffmann är pålitligt briljant och Oscarsnominerades välförtjänt för rollen. I andra roller ser vi Amy Adams, veteranen Ned Beatty, Emily Blunt, John Slattery (”Mad Men”) och Denis O'Hare (”American Horror Story”).
 
Filmen är speciellt sevärd som en av Hoffmanns största triumfer på film. I sin recension från 2008 skrev Nils Karlén att ”den största stjärnan är utan tvekan Philip Seymour Hoffman som är strålande som smart men butter CIA-agent. Han gör entré i en explosiv scen där han skäller ut sin chef och avslutar med att krossa chefens glasvägg, det är fantastiskt att se.”
 
Här kan du se ”Charlie Wilson's War”:
 
• Ikväll på kanal 9 22.00
• Hyr/köp på Viaplay
• Hyr/köp på SF Anytime
• Hyr/köp på iTunes
| 9 november 2023 06:00 |