Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 november 2023 | 05:00

På tv ikväll: Superhjältefilmen som blev DC:s största succé (otippat nog)

Större än Batman, starkare än Superman.
Ikväll har du chansen att fånga ”Aquaman” på TV6. Actionäventyret från 2018 får en uppföljare i jul.
 
Superhjälten Aquaman dök först upp i serietidningarna år 1941, och är son till en mänsklig fyrvaktare och drottningen av Atlantis. Han heter egentligen Arthur Curry och kan både leva på land och under vattenytan. En animerad serie på 1960-talet gjorde honom populär, men det skulle dröja många årtionden innan han tog steget över till bioduken. Med stor framgång, bör tilläggas.
 
Large ea4c51e43e5fb3b1d7347161689ee5b1 018
 
Jason Momoa spelar huvudrollen som halvmänniskan som får veta att han är arvinge till ett undervattensrike. Han måste träda fram för att leda sitt folk och bli en hjälte och kung. I rollistan finns även Amber Heard, Patrick Wilson och svenske Dolph Lundgren som kung Nereus.
 
MovieZines recensent var däremot inte imponerad: ”Aquamans första solofilm är ett våghalsigt äventyr som siktar högt, men ofta trampar vatten och i slutändan inte blir mer än ett ljummet magplask" skriver Patrik Linderholm i sin recension.
 
 
En rolig detalj: Aquaman var ett stående inslag i komediserien ”Entourage”, som handlade om en ung Hollywoodstjärna på väg upp i karriären. Karaktären Vincent Chase får huvudrollen i ”Aquaman” som regisseras av James Cameron, och får Ray Liotta och Sharon Stone som sina motspelare. I tv-seriens värld blev filmen tidernas största biosuccé.
 
Men det gick ju hyfsat bra även för verklighetens ”Aquaman”, i regi av James Wan. Filmen spelade in 1,15 miljarder dollar och är än idag den mest inkomstbringande filmen med DC-stämpeln. Otippat - speciellt när studion satsat så hårt på att para ihop Batman och Superman på bioduken, och senare samla hela Justice League - de filmerna kom inte i närheten av samma höga intäkter.
 
Kommer uppföljaren ”Aquaman and the Lost Kingdom” lyckas matcha siffrorna? Eller har publiken fått för mycket av superhjältarnas världar nu? Kring jul får vi veta svaret.
 
Här kan du se ”Aquaman”:

• Ikväll 20:45 på TV6
• Lördag 17:00 på TV6
• Streama på Viaplay
• Streama på HBO Max
 
| 9 november 2023 05:00 |