Film

Skribent

Viktor Eriksson

10 januari 2024 | 14:00

Steam ska rensa ut “olaglig” användning av AI-innehåll i spel

Gör det möjligt för användare att anmäla spel som de anser använder AI-genererat innehåll på ett otillåtet sätt.
Steam har nu släppt en uppdaterad guide för vilka regler som gäller för AI-skapat innehåll i spel som säljs via plattformen och som stundtals kan befinna sig i en juridisk gråzon
 
Valve skriver att de nya reglerna kommer göra det möjligt för dem att lansera de allra flesta spel som använder sig av AI-teknik. Reglerna innebär att när spelutvecklare skickar in sina spel till Steam så kommer de få fylla i en ny sektion där de beskriver hur de använt AI i utvecklingen.
 
AI-användningen i spel delas då upp i två breda kategorier. “Förgenererat material” i form av konst, kod, ljud, med mera, som skapats med hjälp av AI-verktyg under utvecklingen och “Livegenererat” material som skapas med hjälp av AI-verktyg medan spelet körs. I båda fallen får innehållet inte vara olagligt eller kränkande och behöver stämma överens med marknadsföringsmaterialet. Valve kommer använda dessa uppgifter under granskningen av spelet innan det får släppas på Steam.
 
Informationen kommer också användas för att göra det tydligt för kunderna ifall ett spel använder sig av AI. Ett nytt system kommer också lanseras på Steam där spelare kan rapportera olagligt innehåll i spel som har livegenererat AI-innehåll.
 
Det enda undantaget för reglerna är sexuellt innehåll som endast är till för vuxna och som har skapats med livegenererad AI. Valve skriver att “Vi har för tillfället ingen möjlighet att lansera den typen av innehåll". Företaget skriver också att de nya reglerna kan komma att ses över i samband med att situationen kring AI-innehåll utvecklas. 
 
Vad tycker du om att använda AI-genererat innehåll i spel?
| 10 januari 2024 14:00 |