Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

3 december 2023 | 20:00

"AI är inte framtiden för animation", säger skaparna bakom "Across the Spider-Verse"

Artificiell intelligens är en hett ämne. Inte minst på grund av de utdragna strejkerna i Hollywood där AI var en av de stora hållhakarna för både skådespelare och manusförfattare.
Slashfilm refererar från en presskonferens för "Spider-Man: Across the Spider-Verse", där Christopher Miller och Phil Lord medverkade. Duon var med och utvecklade "Spider-Verse"-filmerna och har själva sett branschen utvecklas under en lång tid. De ser ingen anledning att höja artificiell intelligens till skyarna, och Miller specificerade var han tror nyttan med tekniken ligger:
 
- Min förhoppning är att AI i så stor utsträckning som möjligt används som ett verktyg för att förenkla vissa arbetsuppgifter. Den har inte förmågan att förnya.
 
Han fortsatte med att kalla tekniken för en kopieringsmaskin:
 
- Det är en imitatör, inte en innovatör.
 
Phil Lord fylld i och utvecklade ståndpunkten:
 
- Datorn tillför inget värde i sig, och när en publik går på bio för att se en film som vår eller "Oppenheimer" eller "Barbie", kommer de att se den unika synvinkeln filmen och filmskaparna. Något som är automatiserat är helt enkelt inte något som publiken värdesätter, de värdesätter det konstnärliga, de värdesätter den handgjorda kvaliteten.
 
"Spider-Man: Across the Spider-Verse" går just nu att hyra via svenska streamingstjänter som SF Anytime och Apple TV.
 
 
Vad tycker du AI har för plats inom animation och filmskapande?
| 3 december 2023 20:00 |