Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

4 juli 2023 | 20:30

Stanley Tucci står fast vid att straighta kan spela queer – om det görs på rätt sätt

Debatten fortsätter kring huruvida heterosexuella skådespelare bör ta sig an hbtq-karaktärer eller inte.
Tucci spelade gay-karaktären Nigel i “Djävulen bär Prada”, och i samband med att komedin fyller 17 år uttalar han sig kring frågan till BBC Radio 4:
 
- Uppenbarligen tycker jag att det går bra. Jag blir alltid väldigt smickrad när gay-män kommer fram till mig och diskuterar “Djävulen bär Prada” eller “Supernova” och säger hur “vacker filmen var”. Då har man gjort det på rätt sätt. Oftast görs det inte på rätt sätt.
 
 
Tucci axlade rollen som en homosexuell man i “Supernova”, gift med Colin Firth. Privat är han gift med Emily Blunts syster som han träffade under inspelningen av “Djävulen bär Prada”.
 
- En skådespelare är en skådespelare är en skådespelare. Det är menat att man ska spela olika människor. Man bara är. Det är hela poängen, säger han.
 
 

Tom Hanks: "Vi är förbi det"

 
Tom Hanks som vann en Oscar för sin insats som en gay-karaktär i filmen “Philadelphia” (1993) delade med sig av sina tankar kring frågan med NY Times förra året:
 
- Kan en straight man göra vad jag gjorde i “Philadelphia” idag? Nej, och med all rätt. Hela poängen med “Philadelphia” var att inte vara rädd. En av de största anledningarna till att folk inte var rädda för att se filmen var eftersom jag spelade en gay-man. Men nu är vi förbi det, och folk bör inte acceptera straighta skådespelare som gestaltar gay-roller på ett oäkta sätt.
 
- Det är inte kriminellt om någon skulle säga att vi kräver mer av en film i den moderna världen för att den ska kännas äkta, sade Hanks.
 
Vad tycker du? Bör queer-karaktärer endast spelas av queer-skådespelare, och vise versa?
| 4 juli 2023 20:30 |