Film

Skribent

Alexander Svensson

11 november 2023 | 15:00

Spoilervarning: Cameo-karaktärerna i "The Marvels" ger ledtrådar om Marvels framtid

Om du inte sett "The Marvels", läs på egen risk…
Har du inte sett “The Marvels” och inte vill bli spoilad så bör du inte läsa vidare. Stora SPOILERS väntar.
 
Marvels senaste superhjälteäventyr med det kreativa namnet “The Marvels” släpptes på biograferna nu i veckan. I klassisk Marvel-anda bjuds det såklart inte bara på action, skratt och skurkar med galna planer, utan även på en drös cameos som ska få folk att diskutera och spekulera kring vad framtiden för MCU har erbjuda.
 
Först ut (och förmodligen även minst uppseendeväckande) är Tessa Thompsons Valkyrie, som tittar in i filmen för att säga hej och erbjuda skrull-flyktingar en plats att bo. Det här verkar mest vara en cameo som syftar till att visa att Valkyrie och Captain Marvel (Brie Larson) känner varandra och arbetar ihop.
 
Därefter får vi vänta till filmens slutminuter innan vi får nästa cameo. Då är det ingen mindre än Kate Bishop (Hailee Steinfeld) som gör sin Marvelfilmdebut efter att ha haft en huvudroll i Disney+-serien “Hawkeye”. Bishop blev där Hawkeyes lärling, och i “The Marvels” överraskas hon av en Nick Fury-imiterande Kamala Khan (Iman Vellani) som vill ha med henne i ett team hon håller på att forma. Även Ant-Mans dotter Cassie (spelad av Kathryn Newton i “Ant-Man and the Wasp: Quantumania”) nämns som en potentiell kandidat.
 
Hailee Steinfelds Kate Bishop spänner bågen i "Hawkeye".
 
Det här är verkar vara en tease inför bildandet av Young Avengers, ett team som är exakt vad det låter som: unga hjältar som arbetar tillsammans mot diverse skurkar. Inget “Young Avengers”-projekt har ännu bekräftats från Marvels håll, men med tanke på slutscenen i “The Marvels” är det nog bara en tidsfråga.
 
Till sist har vi då post-credits-scenen, vilket ofta är den del av filmen där Marvel släpper filmens saftigaste cameos. “The Marvels” är inget undantag. I filmens klimax offrar sig Monica Rambeau (Teyonah Parris) och blir fast i ett parallellt universum. I post-credits-scenen ser vi henne vakna upp och mötas av en alternativ version av sin mor Maria (Lashana Lynch), som här verkar vara superhjälten Binary.
 
Binary har i serietidningarna både varit en av Captain Marvels alternativa identiteter och en klon av henne. I MCU verkar man istället ha gjort Binary till superhjälteidentiteten för en alternativ Maria Rambeau.
 
Kelsey Grammer som Beast i "X-Men: The Last Stand"
 
Maria Rambeau är dock inte ensam i det parallella universumet. Efter några ögonblicks förvirring så traskar Hank McCoy/Beast in i scenen, spelad av Kelsey Grammer, som porträtterade honom i “X-Men: The Last Stand” och “X-Men: Days of Future Past”. Beast är, för er som glömt, en mutant och X-Men-gängets vetenskapsman (dessutom är han blå och har päls, men det framgår ganska tydligt i scenen). Värt att notera är att Beast nämner Professor X i scenen, och att vi sedan ser den klassiska X-märkta dörren i X-Mansion.
 
Exakt vad den här scenen innebär lär vara något som fans debatterar hett sinsemellan. Vad man dock kan notera är att vi nu sett Professor X (i "Doctor Strange in the Multiverse of Madness") och nu Beast (och snart även Wolverine och Deadpool) alla spelade av sina gamla skådisar från Fox-filmerna. Således kan vi nog anta att det är så Marvel tänker introducera X-Men, genom att bjuda in deras gamla skådisar från tidigare filmer att återvända, och låta dem komma från parallella universum.
 
Vilken cameo tyckte du var mest spännande i “The Marvels”? Vad ser du mest fram emot i MCU framöver?
| 11 november 2023 15:00 |