Serie

Skribent

Alexander Kardelo

11 november 2023 | 14:00

Sverigeaktuella Maya Hawke: Tacksam att vara en del av "Stranger Things"-fenomenet

Skådespelerskan bakom karaktären Robin har en teori om varför tv-serien har blivit så stor.
Skådespelerskan Maya Hawke är i Stockholm för festivalpremiären av sin nya film, "Wildcat". Den regisseras av pappa Ethan Hawke, som också hakade på för att plocka upp ett pris - Stockholm Achievement Award.
 
Vid gårdagens presskonferens gled samtalet in på tv-succén "Stranger Things" där Maya gör en av rollerna. Nu när Hollywoodstrejken är över ser hon fram emot att få spela in den femte och sista säsongen.
 
- Jag vet att strejken har påverkat Mayas liv enormt. Tanken var att börja spela in den sista säsongen av "Stranger Things" för flera månader sen. Det är ett enormt team med folk som bara väntat och väntat, säger Ethan Hawke.
 
- Vi är tacksamma för att det hände, det var viktigt för vårt community att förstå hur industrin måste strukturera om när internet har förändrat hela filmbranschen. Men nu ser jag fram emot att få arbeta igen, berättar Maya.
 
 
Hon får frågan om varför publiken har fallit för rollfiguren Robin:
 
- Det är inte bara Robin. Tv-serien som helhet går hem hos publiken. Det är så många som tittar och bryr sig om de här karaktärerna. Jag minns själv när jag växte upp med "Twilight"-filmerna. Att få uppleva den passionen! Hur engagerade folk var i Jacob vs Edward-debatten. Jag känner mig så tacksam att få vara en del av något liknande, säger Maya.
 
Hennes teori är att det är vänskapsbanden - mer än de övernaturliga mysterierna - som får tittarna att återvända.
 
- Jag tror att min generation värdesätter vänskap starkt. Och det gör vi även i serien. Serien handlar egentligen om vänskap. Och jag ser det allt mer bland mina jämnåriga kamrater, man bryr sig mindre om romantiska relationer eller vem man blir ihop med. Det som betyder något är vilka ens vänner är, och att man är en god vän. Så det kanske ligger något i det.
 
Pappa Ethan Hawke har inte heller undgått hajpen kring "Stranger Things":
 
- Jag ser folk med Hawkins-tröjor på flygplatsen, säger han. Jag har märkt vilket kulturellt avtryck som serien har på en hel generation. Och jag tänker ofta på hur den här generationen kommer se tillbaka på den här tiden i sina liv om 25 år.
| 11 november 2023 14:00 |