Film

Skribent

Thomas Linnaeus

17 november 2023 | 18:00

Sista chansen: Oscarssuccén som Christopher Nolan vägrar att se lämnar Netflix

En storslagen biopic är på väg att lämna Netflix i helgen. Söndagen 19 november är sista chansen att streama femfaldiga Oscarsvinnaren "The Aviator".
Innan Christopher Nolan tog sig an den mörka riddaren i “Batman Begins” hade han planer på att göra en film om Howard Hughes. Dessvärre fick mästerregissören veta att Martin Scorsese redan jobbade på “Aviator” och därför lades planerna på is.
 
På söndag är det alltså sista chansen att se filmen på Netflix, men en person som inte kommer att ta tillfället i akt är just Nolan själv. Nästan 20 år efter premiären har han fortfarande inte sett “Aviator” och han säger själv att det var “väldigt känslosamt” att inte få göra något han lagt så mycket tid på.
 
 
För New York Times utvecklar Nolan och berättar att han lärde sig en del knep av Howard Hughes-filmen, som han sedan kunde använda inför “Oppenheimer”:
 
- Jag knäckte manuset, och det gav mig en stor insikt i hur man klargör en människas liv på ett tematiskt sätt. Så på sätt och vis tog manuset, ja, det tog mig några månader, men det var egentligen kulmen av 20 års tänkande.
 
“Aviator” lyckades kamma hem hela fem Oscarsstatyetter även om både regissören Scorsese och huvudrollsinnehavaren Leonardo DiCaprio gick hem tomhänta. Trots det vägrar Nolan se filmen.
 
Kommer du att se “Aviator” på Netflix under helgen?
| 17 november 2023 18:00 |