Film

Skribent

Viktor Eriksson

24 oktober 2023 | 18:00

Nolan uppmärksammade detalj i "Oppenheimer" som historiker missat

Rami Maleks karaktär David Hill hade inte utforskats av författaren till boken som filmen är baserad på.
En av författarna till biografin “American Prometheus”, som Christopher Nolans senaste film “Oppenheimer” är baserad på, hade på förhand inte koll på den historiska karaktären David Hill, som i filmen spelas av Rami Malek. Istället var det Christopher Nolan själv som uppmärksammade David Hill. Detta avslöjar författaren Jada Yuan i boken “Unleashing Oppenheimer: Inside Christopher Nolan’s Explosive Atomic-Age Thriller” skriver Slashfilm.
 
I filmen har David Hill en kort men central scen under en utfrågning av kommissionsledamoten för USA:s myndighet för utvecklingen av kärnvapen och kärnkraft, Lewis Strauss (spelad av Robert Downey Jr.). I scenen uppmärksammar David Hill att Strauss haft en personlig vendetta mot Robert Oppenheimer (spelad av Cillian Murphy).
 
“Jag tyckte det var ljuvligt. Det visade att Nolan hade gjort sina egna efterforskningar och uppmärksammat något som vi hade sett men inte utforskat. Det var fantastiskt”, säger Kai Bird i boken.
 
“När jag hittade David Hills vittnesmål, där han inför en senatskommitté och hela nationen berättade sanningen om vem Lewis Strauss var, det var en extraordinär händelse. Hans vittnesmål var förödande eftersom han bokstavligen talade om Strauss hämndlystna natur. Sådana saker inträffar vanligtvis inte i verkliga livet utan i konsten”, säger Christopher Nolan i boken.
 
| 24 oktober 2023 18:00 |