Film

Skribent

Andreas Samuelson

15 oktober 2023 | 12:00

Piper Laurie har dött - Oscarsnominerade ”Twin Peaks”-stjärnan blev 91 år

Skådespelaren Piper Laurie har avlidit 91 år gammal. Vi minns den trefaldigt Oscarsnominerade från främst ”Carrie” och ”Twin Peaks”.
Vi har mist ännu en av våra finaste karaktärsskådespelare. Piper Laurie, född Rosetta Jacobs, togs in i Hollywoods system som ung på 1950-talet. Men hon tröttnade på att tvingas vara sött kuttersmycke och bröt sitt kontrakt för att bli tagen seriöst.
 
 
Så småningom fick hon rollen som Paul Newmans flickvän i ”Fifflaren” (1961) vilket gav henne en första Oscarsnominering. Hon inledde en framgångsrik karriär på Broadway och tog en paus från film innan hennes kanske mest ikoniska roll.
 
Som Margaret White, den religiöst fanatiska mamman till titelkaraktären i Brian De Palmas Stephen King-filmatisering ”Carrie” (1976) etsade hon sig fast i populärkulturen för alltid. Hon Oscarsnominerades en andra gång.
 
 
1986 medverkade hon både i ”Bortom alla ord”, som Marlee Matlins mamma, och TV-filmen ”Bindande löfte” som resulterade i en tredje Oscarsnominering respektive en Emmy-statyett. Hon spelade även den lömska Catherine Martell i David Lynch kultserie ”Twin Peaks”.
 
Hon har även medverkat i filmer som ”Trollkarlen från Oz”-uppföljaren ”Oz - en fantastisk värld” (1985), Dario Argentos skräckfilm ”Trauma” (1993) och Robert Rodriguez science fiction-rysare ”The Faculty” (1998). Hon har även gästspelat i TV-serier som ”Frasier”, ”Cityakuten” och ”Will & Grace”.
 
Hennes manager Marion Rosenberg har bekräftat att Laurie avled efter en tids sjukdom i sitt hem i Los Angeles 91 år gammal, skriver New York Times.
 
Vila i frid, Piper Laurie!
 
Vilken var din favoritroll med Laurie?
| 15 oktober 2023 12:00 |