Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 april 2024 | 18:30

Mysigt...! Peter Jacksons äckligaste filmer återuppstår - i 4K

"Braindead", "Bad Taste" och "Meet the Feebles" kan vara den bästa trilogin han har gjort.
Det var inte en dag för tidigt: "Braindead" är på väg att återuppstå med en 4K Ultra HD-utgåva - redan i år. Det skriver Comingsoon och citerar pålitliga källor.
 
Inom kort får återse Peter Jacksons "Bad Taste" och "Meet the Feebles - Vilka svin!" (Ja, den fick heta så i Sverige.) En härlig splatter-trio där den nyzeeländske regissören i ung ålder fick släppa loss alla sina blodiga fantasier med både zombiebebisar och mordiska muppar. Jag skulle vilja påstå att det kan vara den bästa trilogin Jackson har gjort... eller, klart den äckligaste, iallafall.
 
Väntan har varit lång, vi hörde de första rapporterna om en nyrestaurering redan 2018. Sedan dess har Peter Jackson tydligen prioriterat att färglägga en rad Beatles-dokumentärer istället för att ge världen det vi egentligen ville ha.
 
Om den här rapporten stämmer blir 2024 året då "cinema" blir "great" igen. Jag längtar redan efter att få återse några av barndomens sjukaste filmer i mysig 4K-upplösning.
 
 

Bad Taste (1987)

 
Den lilla kusthålan i Nya Zeeland är lugnare än vanligt. Alla ortsbor har plötsligt försvunnit. Det kan inte vara så att de blivit styckade i små, små bitar? Jo, faktiskt! Ett gäng utomjordingar har nämligen dykt upp i staden, med uppdrag att fånga in befolkningen och göra köttfärs av dem. Bokstavligt alltså! Sen ska köttet säljas till en intergalaktisk hamburgerkedja. Men tack och lov är Alien Investigation of Defence Service (AIDS) rymdkräken på spåren.
 
 

Meet the Feebles (1989)

 
Ett slags barnförbjudet lustmord på Kermit & Co i Mupparna: Varietéchefen Bletch är en valross som extraknäcker med knarkaffärer, råttan Trevor spelar i smyg in sadistiska porrfilmer i källaren, kaninen Harry är kåt som... en kanin, grodan Wynyard är ett knarkande vrak och showens mycket nervöse knivkastare och räven Sebastian blev utesluten ur scoutkåren för att han inte kunde skilja på "alltid redo" och "alltid redlös". De bär sig åt som DJUR!
 
 

Braindead (1992)

 
En djungelexpedition fångar en sällsynt rått-apa. Tillbaka i stan sätts apan bakom galler på zoo, men biter en gammal kärring. I sjuksängen förvandlas hon inför sonen Lionels ögon till en människoätande zombie, och alla hon biter för smittan vidare. Hundar, en präst och en sjuksyster - som sen avlar en zombiebaby. Snart är huset fullt av ruttna typer som alla vill ha Lionel till middag. Jävla tur att han har gräsklipparen med sig!
 
Har du sett Peter Jacksons alla tidiga mästerverk? (Jag beklagar.) Kommentera nedan.
| 24 april 2024 18:30 |