Film

Skribent

Alexander Svensson

27 februari 2024 | 04:00

På tv ikväll: Zack Snyder och "300" arga spartaner bjuder på stilistiskt övervåld

Zack Snyder och trehundra hårdtränade hunkar går loss på grekisk historia i succéfilmen från 2007.
Zack Snyder är en regissör som emellanåt anses stå för mer stil än substans, och det är kanske få av hans filmer som återspeglar det lika bra som “300”. Filmen är baserad på en serietidning av Frank Miller och Lynne Varley, som i sin tur är baserad på ett stycke antik grekisk historia om slaget vid Thermopylae under det andra perserkriget.
 
I filmens centrum står en hutlöst vältränad Gerard Butler i rollen som Spartas kung Leonidas, som tillsammans med sina trehundra biffigaste polare åtar sig självmordsuppdraget att hålla den enorma och fientligt inställda persiska armén stången vid Thermopylae så att resten av grekerna kan få tid att sätta ihop ett vettigt försvar.
 
Michael Fassbender gjorde sin långfilmsdebut som långhårig spartan i "300".
 
“300” är i mångt och mycket en lång actionscen. Gerard Butler, Michael Fassbender och David Wenham, alla med magmuskler som fått Stålmannen att blekna, slår, hugger, sticker och sparkar ihjäl en allsköns blandning av mer eller mindre monstruösa perser i långa och blodiga sekvenser. De i princip enda avbrott tittaren får från slagsmålet är de scener som följer Leonidas hustru Gorgo (Lena Headey) när hon på hemmaplan försöker övertala de andra grekerna om hotet från perserna.
 
Det hade heller inte varit en Zack Snyder-film utan en kontrovers eller två, och även där levererar “300”. Filmen fick bland annat kritik för sin framställning av perserna som ett ondskefullt och obehagligt gäng som nästan lika gärna kunde ha kommit från Mordor. I Iran reagerade man extra starkt, och förbjöd filmen.
 
En av filmhistoriens mest ikoniska sparkar.
 
Trots kritiken så har “300” blivit en av Snyders mest ikoniska filmer, bland annat via memes (“THIS IS SPARTA!”), men även för att många uppskattar filmen på grund av dess välgjorda och extremt häftiga visuella stil och de brutala actionsekvenserna. Här på stoltserar filmen med en femma i betyg, och recensent Mats Karlsson kallar den för “visuellt bländande och alldeles unik”.
 
Du kan se “300”:
*Ikväll klockan 22:00 på kanal 9.
*Fredag natt klockan 01:00 på kanal 5.
*Hyra eller köpa på digitaltjänster som Viaplay och SF Anytime.
 
 
| 27 februari 2024 04:00 |