Film

Skribent

Alexander Svensson

18 december 2023 | 06:00

På tv ikväll: Den framgångsrika actionfilmen som fick stjärnan att stämma producenterna

Det är viktigt att betala sina actionhjältar, särskilt om de räddar presidenten.
Gerard Butler har gjort sig en karriär på habila actionfilmer, och en av hans mest framgångsrika får sägas vara “Olympus Has Fallen” från 2013. Filmens premiss är simpel: ett gäng dryga nordkoreaner angriper Vita Huset, och den enda som kan skydda presidenten är Secret Service-agenten Mike Banning, spelad av den alltid lika tuffe Butler.
 
“Olympus Has Fallen” blev en framgång på biograferna, och drog igång en franchise för Gerard Butler, som återvänt för att spela Banning i ytterligare två filmer, “London Has Fallen” och “Angel Has Fallen”. Ytterligare uppföljare har diskuterats.
 
 
Gerard Butler har dock inte varit helt nöjd med “Olympus Has Fallen”, eller åtminstone inte med sin lön för filmen. Tidigare i år löstes en över två år gammal stämning som han riktat mot filmens producenter eftersom han ansåg att de varit oärliga med hur mycket de tjänat på filmen och undanhållit tio miljoner dollar som borde gått till honom. Tvisten löstes och Butler verkar nu ha fått betalt, men det är onekligen en trist situation för alla involverade.
 
“Olympus Has Fallen” blev iallafall en vinstaffär för alla involverade och gick med vinst på en ganska liten budget (därav ovan nämnda uppföljare). På det viset slog den den andra “Vita Huset-angrips-filmen” “White House Down”, som kom samma år men blev en förlustaffär för Sony.
 
 
“Olympus Has Fallen” kan ha hjälpts till framgång av en fin rollista, som utöver Butler även innehåller namn som Aaron Eckhart, Morgan Freeman och Angela Bassett. Regissören är dessutom ingen mindre än actionkunnige Antoine Fuqua. Varken namn eller sålda biobiljetter charmade dock kritikerna, som var begränsat imponerade. Här på MovieZine sågades “Olympus Has Fallen” till fotknölarna, och vår recensent gav bottenbetyget 1/5 och skrev bland annat:
 
“‘Olympus has Fallen’ är kvalitetsmässigt en femöresversion av ‘Die Hard’ och Butler har ungefär lika mycket charm som Bruce Willis lilltå.”
 
Vill du se Gerard Butler mangla terrorister i Vita Huset så kan du slå på kanal 6 klockan 21:00 ikväll. Du kan också streama den hos Netflix, Amazon Prime, TV4 Play+ eller Viaplay.
| 18 december 2023 06:00 |