Film

Skribent

MovieZine

18 december 2023 | 07:00

Kvällens tv-tips: Bättre än originalet? 1974 släpptes en av tidernas bästa uppföljare

Den mästerliga dramathrillern ligger på plats 4 på IMDb:s topp-250.
Häromdagen visades "Gudfadern" på tv. Nu har turen kommit till "Gudfadern del II", en av tidernas bästa och mest hyllade uppföljare - nästa år fyller den 50 år.
 
Francis Ford Coppolas sexfaldigt Oscarsvinnande gangsterklassiker återvänder till Michael Corleone (Al Pacino) som nu har klättrat till makten och blivit en don. Han är fast besluten att skydda sin familjs intressen till varje pris.
 
Filmen utspelar sig tre år efter att "Gudfadern" slutade. Familjen Corleones affärer flyttar från New York till Las Vegas och Kuba. Deras mål är att göra verksamheten laglig, men att genomföra planerna visar sig vara problematiskt. 
 
Samtidigt är filmen en prequel som följer den unge Vito Corleones liv. De långa tillbakablickarna bildar en egen sammanhängande berättelse i filmen, och Robert de Niro är fenomenal i rollen som han tog över från Marlon Brando.
 
 
Den första "Gudfadern" (1972) blev en enorm succé. Coppola fick en mycket högre budget för uppföljaren, vilket syns i det slutliga resultatet. "Gudfadern del II" är en sällsynt uppföljare som håller samma höga klass som originalet - eller är den rentav snäppet vassare?
 
"Man kan bara föreställa sig pressen som Francis Ford Coppola och Mario Puzo måste ha känt när de fick i uppdrag att leverera en uppföljare till "Gudfadern". Många kallar den för tidernas största mästerverk, och det är smått ofattbart att de lyckades ge oss en uppföljare som är minst lika fläckfri, odödlig och klassisk" skriver Viktor Jerner i sin recension av "Gudfadern del II" på MovieZine.
 
Förutom Al Pacino och Robert De Niro medverkar även Robert Duvall, Diane Keaton, John Cazale och Talia Shire, som alla känns igen från den första filmen.
 
Berättelsen om familjen Corleone fortsätter i den tredje filmen, som visas på tisdag i SVT24. Hela den mäktiga trilogin finns för övrigt också att avnjuta på SVT Play.
 
Här kan du se "Gudfadern del II":

• Ikväll 22:05 i SVT1
• Streama gratis på SVT Play
• Streama på Viaplay
• Streama på SkyShowtime
 
Se en scen ur filmen nedan:
 
| 18 december 2023 07:00 |