Film

Skribent

MovieZine

29 september 2023 | 09:30

På tv ikväll: Dumkul macho-action med Nicolas Cage - men en av skådisarna hatade filmen

John Cusack har fortfarande inget gott att säga om 1997 års "Con Air".
1995 års drama "Farväl Las Vegas" gav skådespelaren Nicolas Cage en Oscar för Bästa manliga huvudroll. Därefter ville han bevisa sig som actionstjärna. Filmerna som följde var "The Rock", "Face/Off" och "Con Air", en slags helig trilogi för alla Cage-fans. Ikväll visas den sistnämnda i tv.
 
"Con Air" är en actionfilm från 1997 som regisserades av Simon West, numera även känd för "Lara Croft: Tomt Raider" och "The Expendables 2". Filmen handlar om en grupp livsfarliga fångar och mördare som kapar en flygplanstransport och tar säkerhetsvakterna som gisslan. Ombord finns också Cameron Poe, som bara längtat efter att få komma hem till sin dotter. Förutom Nicolas Cage syns John Cusack, John Malkovich, Ving Rhames, Danny Trejo och Steve Buscemi.
 
Det man minns främst idag, efter mer än 25 år, är en testosteronstinn, over-the-top och närmast kultförklarad actionrulle som är fylld av explosioner och oavsiktliga skratt.
 
 
Men frågar du John Cusack så skäms han antagligen idag för sin medverkan. 
 
Cusack tog rollen som US Marshal Vince Larkin för att han gillade Scott Rosenbergs manus: "Det var smartare och mer absurt än andra actionfilmer jag sett", ska han ha sagt. Han såg också fram emot att få en stor biosuccé, något som kunde ge honom friheten att välja mer personliga projekt, skriver Telegraph. Att gå i Birkenstock-sandaler var hans egna idé för att få karaktären att sticka ut.
 
Väl på inspelningen verkar Cusack däremot ha tappat all lust för "Con Air", och dolde inte sin avsky för filmen. "Det var trist. Han tyckte att han sålde ut sig", sa manusförfattaren Scott Rosenberg till Empire häromåret. Cusack har sen dess vägrat prata om "Con Air" i intervjuer, och den allmänna uppfattningen är att han ställde upp mest för pengarna.
 
Ingen skulle väl kalla "Con Air" för en höjdpunkt i Nicolas Cages karriär heller. Men filmen har också sina fans, som uppskattar den för högt underhållningsvärde.
 
Visste du för övrigt att "Con Air" nominerades till 2 Oscars? Jepp, för bästa ljud och bästa originalsång. Den vann även en Razzie i kategorin "Worst Reckless Disregard for Human Life and Public Property", så det balanserar ut det hela.
 
Här kan du se "Con Air":

• Ikväll 22:55 i TV4
• Streama på Disney+
• Hyr/köp filmen på SF Anytime, iTunes m.fl.
| 29 september 2023 09:30 |