Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 april 2024 | 10:30

2022 års omtalade drama hittar nya fans på Netflix: "Bland det bästa jag sett"

Natursköna bilder och ett spännande mordmysterium lockar tittare.
En ny dramathriller har klättrat upp till 3:e plats bland Netflix mest sedda filmer. Under helgen var det många som ville prata av sig i Facebookgruppen Bäst på Netflix.
 
Filmen ifråga heter "Där kräftorna sjunger" och baseras på en populär roman av Delia Owens. Adaptionen, med Reese Witherspoon som producent, blev en av 2022 års mest hajpade dramafilmer och spelade in närmare 150 miljoner dollar på bio. En stor succé för en film med blygsamma 24 miljoner dollar i budget.
 
Daisy Edgar-Jones spelar Kya Clark, den hånade "Träskflickan" som växt upp ensam i träskmarkerna omkring North Carolina. När en ung man hittas död i våtmarken faller misstankarna på Kya. Under den följande rättegången avslöjas sanningen om hennes liv. Frågan som gäckar alla, inklusive tittarna: är Kya skyldig till mord eller inte?
 
Med vackra naturbilder och ett fängslande mysterium har "Där kräftorna sjunger" fått många fans sedan premiären sommaren 2022. Filmen har snittbetyg 7,2 på IMDB, och ännu fler lär upptäcka den på streaming.
 
Bland kommentarerna från svenska tittare hittar vi många positiva ord: "En helt magisk film. Bland det bästa jag sett", skriver en person på Facebook.

"Det är något med den filmen som man inte riktigt kan förklara. Man blir oerhört berörd, fantastisk film. En av mina favoriter"

"Såg den igår, blev så fängslade i berättelsen och skönheten i bilderna!"

"Instämmer. Det är en mycket lyckad filmatisering av en väldigt omtyckt roman."

"En fantastiskt gripande film! Jag såg den på bio och blev väldigt berörd! I mitt sällskap var det några som hade läst boken och tyckte boken var bättre."
 

Är boken bättre än filmen?

 
Man brukar säga att boken alltid är bättre än filmen. En del av tittarna anser att filmatiseringen "Där kräftorna sjunger" inte lever upp till romanen. Andra tycker att den helt enkelt var för tråkig och långsam för deras smak. "Krävs kanske en viss sorts typ för att man ska uppskatta det. Eftertänksam, filosoferande, uppskattar tysthet, lugn och skönhet", tipsar en person.
 
Här är några inlägg från tittare som inte blev lika imponerade:
 
"Jag somnade. Så fruktansvärt tråkig film."

"Såg filmen igår, blev jättebesviken. Om man läst boken skulle jag inte rekommendera att se filmen."

"Boken är jättebra, men filmen utelämnade så mycket, specielt på slutet."

"Försökte kolla men den var lite långtråkig så jag tappade koncentrationen hela tiden och började göra annat."

"Jag hade hört så himla mycket bra om den, så förväntningarna var höga. Men jag blev besviken. Sevärd ja, men så himla bra var den inte."
 
Bedöm själv: "Där kräftorna sjunger" finns nu att streama på Netflix.
 
| 22 april 2024 10:30 |