Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 april 2024 | 09:00

David Fincher har snyggat upp klassiska thrillern ”Seven” i 8K-upplösning

Han passade på att fixa till lite skönhetsfläckar.
Det är snart 30 år sedan David Finchers "Seven" spelades in. Fincher själv var fortfarande i början av sin karriär, men fick ett storartat genombrott med en av 90-talets vassaste thrillers, där Brad Pitt och Morgan Freeman jagar en brutal seriemördare.
 
Det senaste året har han arbetat på en remaster av filmen i 8K-upplösning, för att kunna släppa den på nytt i 4K. Och i helgen hölls nypremiären på en filmfestival i Los Angeles. Regissören berättar för Indiewire vad han passade på att finslipa i bilderna:
 
- Den är vad det är, med skönhetsfläckar och allt. En del är spektakulärt och en del är saker som jag skulle vilja ändra eller fixa idag, men jag ville inte stöka till det.
 
- Det finns en hel del brister, det finns saker som man helt enkelt inte ser på film, säger Fincher.
 
Som exempel nämner han ett hårstrå som ligger över Gwyneth Paltrows öga i en middagsscen. Det såg han aldrig själv förrän nu, i högupplöst format. Det finns andra småsaker som han ångrar idag:
 
- Det är intressant när den ska visas på en stor IMAX-duk. Det finns en del närbilder som jag antagligen inte hade gjort så tighta idag, säger han.
 
Det mesta av arbetet gick dock ut på att färgkorrigera och fylla i detaljer som blir extra tydliga i högupplöst format. Exempelvis får vi se mer detaljerade stadsbilder utanför fönstren.
 
- Vi var tvungna att förhandla om vad vi skulle fixa eller inte. Så vi försökte gå tillbaka och fixa så att det skulle matcha. Och att måla över saker och ta bort vattenfläckar. I vissa fall är det omöjligt att få det att matcha, speciellt med dagens standard. Jag insåg inte att det skulle ta så lång tid.
 
Tanken är att "Seven" ska släppas på 4K-bluray inom kort. Nu har David Fincher påbörjat samma tidskrävande process med sin thriller "Panic Room" från 2002.
 
| 22 april 2024 09:00 |