Film

Skribent

Andreas Samuelson

31 december 2023 | 07:00

Nattens TV-tips: Feelgood-komedin som fick hela världen att må bra

Ibland överträffar verkligheten dikten. Den riktiga vänskapen mellan en förlamad aristokrat och hans personliga assistent från förorten skildras i ”En oväntad vänskap”.
Genren kompiskomedi har sett många omaka duos finna varandra under diverse omständigheter. Men sällan har det skildrats så träffsäkert som i franska ”En oväntad vänskap” (2011) som faktiskt bygger på en sann historia.
 
Philippe (François Cluzet) är en rik aristokrat förlamad och i rullstol sedan en olycka. Driss (Omar Sy) är kriminell från förorten som nyligen släppts ut ur fängelse. När den sistnämnda anställs som Philippes personliga assistent uppstår först en kulturkrock som utvecklas till en kärleksfull relation där båda lär sig viktiga läxor om livet av varandra.
 
Filmen blev en enorm framgång med intäkter på 360 miljoner euro (på en 9,5 miljoners budget). Den blev snabbt Frankrikes största biosuccé och den mest sedda franska filmen i hela världen. Den innebar också ett genombrott för Sy som senare setts i Hollywood-filmer som ”Captain America: The First Avenger” (2011), ”X-Men: Days of Future Past” (2014), ”Jurassic World” (2015) och ”Inferno” (2016).
 
Om du behöver lite feelgood i vintermörkret så är det den perfekta filmen. ”Det är en gripande och roande film om en genuin vänskap mellan två genuina människor - och man blir glad av den. En lyckad feelgood-film.” skrev jag i min recension från 2012.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”En oväntad vänskap”:
 
Inatt på TV8 01.00
Streama på Tele2 Play
Streama på Cineasterna
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 31 december 2023 07:00 |