Serie

Skribent

Tobias Andersson

19 juni 2023 | 15:30

Remaken av ”Metropolis” skrotas – Hollywoodstrejken satte käppar i hjulet

Den ambitiösa nytolkningen av Fritz Langs klassiska sci-fi läggs ner. Blev för dyrt att skjuta upp produktionen.
I flera års tid har ”Mr. Robot”-skaparen Sam Esmail arbetat med att få till en remake i serieformatet av kanske tidernas mest ikoniska sci-fi-film. Nämligen den svartvita stumfilmen ”Metropolis” som släpptes för snart hundra (!) år sedan, närmare bestämt 1927 för att vara exakt.
 
Serieprojektet har varit minst sagt ambitiöst och tv-bolaget Universal content production har fullkomligt pumpat in stålar för att tv-serien ska bli så bra som möjligt. Men tyvärr meddelar nu bolaget att de inte tänker gå vidare med produktionen och att projektet skrotas för gott, skriver Deadline.
 
Bakgrunden sägs vara av ekonomiska skäl. Den redan saftiga budgeten har svällt upp ytterligare då manusförfattarnas strejk i Hollywood nu försenat arbetet. En strejk som ingen vet hur länge den kommer pågå. Tv-bolaget har därför utvärderat kostnaderna och bedömt att det blir en för stor ekonomisk risk att gå vidare med serien. Trist för regissören och showrunnern Sam Esmail då detta ska har varit ett rejält hjärteprojekt för honom.
 
”Metropolis” skulle ha landat exklusivt hos Apple TV+.
 
En inflytelserik film? Jovars. Denna karaktär sägs till exempel har inspirerat George Lucas när han designade C-3PO. 
 
Fritz Langs originalfilm från 1927 har du säkert hört talas om men aldrig sett. (vem orkar kötta sig igenom en nästan tre timmar lång svartvit stumfilm, liksom?) Hur som helst anses filmen vara en av historiens mest inflytelserikaste sci-fi-filmer. Den dystopiska storyn lämnade en kommentar om hur industrisamhället delade upp världen i olika samhällsklasser.
| 19 juni 2023 15:30 |