Skribent

Alexander Kardelo

2 maj 2023 | 07:30

Hollywood i strejk! Manusförfattarna har fått nog av låga löner

Låga löner och usla villkor är ett hot mot en hel bransch. Allt medan streamingjättarna pumpar ut mer content än någonsin.
Idag går Hollywood ut i strejk. Tusentals manusförfattare inom film och tv lägger ned pennorna och plockar upp protestskyltarna. Förhoppningen är att förhandla till sig bättre löner - enligt fackförbundet Writers Guild of America (WGA) har Hollywood blivit en "gig-ekonomi".
 
WGA har under de senaste veckorna försökt diskutera med jättar som Netflix och Walt Disney Company om at förbättra villkoren för sina 11 500 medlemmar.
 
I streaming-eran pumpas det ut mer filmer, serier och "content" är någonsin förr, men författarna bakom projekten saknar trygghet och fasta anställningar. Hälften av manusförfattarna på tv-serier arbetar för minimilön, skriver Reuters.
 
"Företagen har skapat en gig-ekonomi, och deras orubbliga ståndpunkt urholkar värdet av manusförfattarnas yrke", skriver WGA i ett uttalande.
 

Svaret från Hollywoods studios och streamers

 
AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers) svarar med att man är villiga till "en generös höjning av kompensationen till manusförfattare", enligt Variety.
 
Men de är kritiska till andra krav från WGA som man anser vara orimliga, som att "en tv-serie måste anlita ett visst antal författare för en specifik tidsperiod oavsett om det behövs eller inte".
 

Svart i tv-rutan redan ikväll

 
Så länge strejken pågår är det förbjudet att skriva manus eller att pitcha eller sälja sina manus. De första produktionerna som kommer drabbas är late night-programmen, som förlitar sig på dagsfärska skämt och manus. "Jimmy Kimmel Live!" kommer exempelvis inte sändas ikväll, skriver Deadline.
 
Senast Hollywoods manusförfattare gick ut i strejk var år 2007. Strejken varade i 100 dagar och beräknas ha kostat nöjesbranschen över 2 miljarder dollar.
| 2 maj 2023 07:30 |