Film

Skribent

Viktor Eriksson

23 oktober 2023 | 20:00

Leonardo DiCaprio uppges äga en av världens dyraste filmposters

Den internationella postern för Fritz Langs science-fiction-film “Metropolis” har värderats till 7,6 miljoner kronor.
Leonardo DiCaprio är inte bara aktuell med “Killers of the Flower Moon”. Han uppges också vara ägaren till en av världens dyraste filmposters, uppmärksammar Collider med hänvisning till The Hollywood Reporter.
 
Postern det gäller är den internationella filmaffischen för Fritz Langs klassiska science-fiction-film “Metropolis” från 1927. Filmen handlar om den futuriska staden Metropolis som existerar till följd av ett tydligt definierat klassamhälle, där en rik elit lever i ett paradis på toppen samtidigt som det råder slavlika förhållanden nere i katakomberna.
 
Den internationella postern för “Metropolis” är i stort sett densamma som det tyska originalet med skillnaden att den tyska texten tagits bort. Originalpostern designades av den tyska grafiska formgivaren Heinz Schulz-Neudamm och dess motiv visar filmens Maschinenmensh i en stil där art deco möter tysk expressionism.
 
Endast fyra exemplar i världen ska existera av den internationella postern för "Metropolis". En av dem finns på Museum of Modern Art i New York, en på Berlins filmmuseum, och två hos privata samlare, varav en uppges vara Leonardo DiCaprio. Senaste gången en av affischerna auktionerades ut såldes den för 690 000 dollar, motsvarande över 7,6 miljoner kronor.
 
“Metropolis”, som finns i flera olika versioner,  är tillgänglig att streama hos bland annat Amazon Prime, Draken Film och Cineasterna. Du kan se en bild på den tyska originalpostern nedan.
 
| 23 oktober 2023 20:00 |