Film

Skribent

MovieZine

4 januari 2024 | 04:00

Kvällens tv-tips: Shakespeare har aldrig varit sexigare än i 1996 års snygga kärleksdrama

Leonardo DiCaprio stal en hel generations hjärtan redan året innan "Titanic".
SVT bjuder på en sann kulturgärning ikväll när "Romeo & Julia" visas på tv.
 
William Shakespeares tragiska kärlekshistoria med över 400 år på nacken har filmatiserats många gånger. Men aldrig lika fartfyllt och sexigt som när Baz Luhrmann ("Moulin Rouge") gav sig på en adaption. I hans händer blev historien - om kärleksparet som trotsar sina två rivaliserande familjer - till en spektakulär, visuell sprakande kombo av det klassiska och det moderna.
 
MovieZines skribent Andreas Samuelson sätter "Romeo & Julia" på plats 6 på sin lista över de 10 bästa Shakespeare-baserade filmerna:
 
"Baz Luhrmanns Hollywood-debut tog den klassiska, tragiska kärlekshistorien till 1990-talets Verona Beach. Kombinationen av den gammeldags dialogen med gängkrig, fester, våld, MTV-soundtrack och suverän ensemble inklusive superheta duon Leo DiCaprio/Claire Danes i huvudrollerna var en fantastisk om än lite otippad succé. Uppfinningsrikedomen ensam slår ut samtliga andra versioner av sagan."
 
 
Filmen etablerade en blott 21-årig Leonardo DiCaprio som en stjärna att räkna med. Tack vare "Romeo & Julia" blev han en stor tonårsidol redan året innan "Titanic" ytterligare krossade unga hjärtan världen över. Vid sin sida har han Claire Danes, som var populär tack vare tv-serien "Mitt så kallade liv".
 
Många andra kända skådespelerskor tävlade om rollen. Julia kunde exempelvis ha spelats av Sarah Michelle Gellar, Kate Winslet eller Natalie Portman - den sistnämnda fick provfilma, men ansågs för ung vid DiCaprios sida.
 
Men trots att det sprakar om Romeo och Julia när de möts, sägs de två skådespelarna inte ha kommit särskilt väl överens på inspelningen. Claire Danes anklagade Leo för att vara omogen, och han tyckte hon var stel. Far Out Magazine skriver att "paret talade knappt med varandra när de inte filmade ihop".
 
Som tur är syns ingenting av den påstådda konflikten i filmen, som bjuder på romantik och dramatik i överflöd. Det är filmmagi, om något.
 
Här kan du se "Romeo & Julia":

• Ikväll 21:40 i SVT2
• Streama gratis på SVT Play
• Streama på Disney+
 
Se trailern nedan:
 
| 4 januari 2024 04:00 |