Film

Skribent

Andreas Samuelson

26 december 2023 | 06:00

Kvällens TV-tips: Roliga 80-talskomedin som nästan blev hård Stallone-action

Det är svårt att tänka sig någon annan än Eddie Murphy som ”Snuten i Hollywood”. Men filmen blev nästan action med Sylvester Stallone. Se den på TV ikväll.
”Snuten i Hollywood” är tveklöst en av 1980-talets mest ikoniska filmer och en av de främsta actionkomedierna som gjorts. Från Eddie Murphys förlösande skratt via Harold Faltermeyers trallvänliga ledmotiv ”Axel F” till minnesvärda birollskaraktärer som den flamboyanta galleristen Serge (Bronson Pinchot).
 
Men det var nära att filmen fick en helt annan stil och helt annan huvudrollsinnehavare - Sylvester Stallone. ”Rambo”-stjärnan var påtänkt för rollen men han skrev om hela manuset till en mer traditionell, humorlös actionfilm. Bland annat skulle Judge Reinholds rollfigur dö efter halva filmen, huvudkaraktären skulle heta Axel Cobretti och finalen skulle vara ett chicken race mellan Stallone i en bil och en skurk på ett tåg.
 
 
Stallones ändringar var dock inte så populära och (lyckligtvis) hoppade han av för att göra floppen ”Rhinestone” med Dolly Parton. Han använde senare flera av sina idéer till actionrullen ”Cobra” (1986). Andra påtänkta namn för rollen som Axel Foley var Richard Pryor, Al Pacino, James Caan och Harrison Ford - den sistnämnda erbjöds rollen men tackade nej.
 
Till slut fick Murphy rollen och gjorde honom till superstjärna över en natt. Filmen var en enorm framgång med både nomineringar för Golden Globe (för Bästa musikal/komedi) och Oscar (för Bästa manus). Med intäkter på 234 miljoner dollar blev den 1984 års mest inkomstbringande film. Snart kommer dessutom en efterlängtad uppföljare.
 
Det kan vara extra kul att se om filmen och veta att Murphy, Reinhold och John Ashton improviserade många av sina repliker. Murphy provade också kaffe för första gången under inspelningen och kom under detta rus fram till monologen om ”super cops”. Se scenen nedan och notera hur Reinhold och Ashton kämpar för att hålla sig för skratt:
 
 
Här kan du se ”Snuten i Hollywood”:
 
Ikväll på SVT1 22.05
Streama på SVT Play
Streama på SkyShowtime
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 26 december 2023 06:00 |