Film

Skribent

MovieZine

29 november 2023 | 06:00

På tv ikväll: Johnny Depps gangsterfilm från 2009 kan vara kriminellt underskattad

Depp glänser i rollen som ökände John Dillinger - men blev filmen oförtjänt sågad? Delade åsikter råder.
Ikväll bjuder Kanal 9 på hårdkokt och verklighetsbaserat gangsterdrama: Michael Manns "Public Enemies".
 
Filmen tar oss till 1930-talets USA, tiden för Den stora depressionen, då kriminelle John Dillinger (Johnny Depp) blir FBI:s mest eftersökta brottsling - och samtidigt folkets hjälte. Men en FBI-agent (Christian Bale) svär på att haffa honom.
 
Michael Manns thriller har flera stora namn i rollistan och främst är det Depp och Bale som skiner i sina roller. Trots detta gav många kritiker svala omdömen när filmen släpptes 2009. De väntade Oscarsnomineringarna uteblev helt.
 
"Public Enemies är ett bevis på att trots fantastiska förutsättningar så kan resultatet bli ganska mediokert. Det som framför allt saknas är en handling som drivs framåt och karaktärer med något slags djup", skrev MovieZines recensent vid premiären.
 
En annan skribent tog däremot filmen till sitt försvar. I en tillbakablick på "Public Enemies" kallar Viktor Jerner den för underskattad - om inte rentav en av Michael Manns bästa filmer? "Kampen mellan Johnny Depps John Dillinger och Christian Bales Melvin Purvis är oändligt episk."
 
Vem håller du med?
 
Här kan du se "Public Enemies":
 
• Ikväll 21:00 i Kanal 9
• Streama på SkyShowtime
• Hyr/köp filmen på SF Anytime, Google Play eller Itunes
 
| 29 november 2023 06:00 |