Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 september 2023 | 21:00

Höstens dyraste biobiljett? Den 96 år gamla stumfilmen kostar 499 kronor att se

Om du tycker att biopriserna börjar bli lite väl höga... Vänta bara tills du sett "Metropolis" med en live-orkester.
Man blir nästan stum - en bioföreställning i Stockholm i september går på 499 kronor. Men det är inte vilken film som helst och inte heller vilken föreställning som helst. För nu ordnar biograf Skandia en pampig specialvisning av den tyska stumfilmsklassikern "Metropolis" (1927) den 22 och 23 september.
 
På plats i den vackra biografen framför Stockholm Concert Orchestra filmens originalmusik, komponerad av Gottfried Huppertz. "Som en stumfilm ska ses - och höras", skriver man på Filmstadens hemsida.
 
Fritz Lang regisserade detta stilbildande sci-fi-drama om komplicerad kärlek (och robotar) i en futuristisk storstad. Under åren har den inspirerat andra storfilmer som "Stjärnornas krig", "Blade Runner" och "Det femte elementet".
 
 
Priset verkar inte avskräcka filmälskare, för en stor del av biljetterna har redan gått åt. Publiken får också vara beredd på en riktig helkväll. Lang visste nämligen redan då att en riktig blockbuster bör vara minst 2,5 timme lång. (Som tur är visas filmen med en paus.)
 
Föreställningen är en del av biograf Skandias 100-årsfirande i höst. Den 21 september visar de även skräckklassikern "Nosferatu" - på filmens 100-årsdag! 
| 1 september 2023 21:00 |