Film

Skribent

MovieZine

23 oktober 2023 | 10:00

Hon spelade Rue i ”Hunger Games” - så ser 25-åriga Amandla Stenberg ut idag

Grattis på födelsedagen, Amandla! Hör skådespelerskan berätta om sina skandinaviska rötter.
Skådespelerskan Amandla Stenberg fyller 25 år idag. Hon har redan haft en fin karriär med huvudroller i filmer som ”Ingenting och allting” och ”The Hate U Give”. Dessutom är hon modell, modeikon - och snart Star Wars-hjälte.
 
Hon gjorde sin filmdebut i actionthrillern ”Colombiana” (2011) där hon spelade en ung Zoe Saldana. Snart kom Amandlas första storfilm: i ”The Hunger Games” (2012) spelade hon tolvåriga flickan Rue, som Katniss tar under sina vingar på dödsarenan. Emotionella scener med Jennifer Lawrence satte en tår i många biobesökares ögon.
 
 
Snart väntade tonårsrollerna i filmer som romantiska ”Ingenting och allting” (2017) och dystopiska ”The Darkest Minds” (2018). Amandla Stenberg imponerade på många med sin insats i ”The Hate U Give” (2018), ett starkt drama om hur amerikansk polis behandlar svarta medborgare.
 
 
Häromåret syntes hon i skräckfilmen ”Bodies Bodies Bodies” och hon gör även en av rösterna i den animerade ”Spider-Man: Across the Spider-Verse”.
 
Om efternamnet låter nordiskt så beror det på att Amandlas pappa kommer från Danmark. Under 2020 bodde hon flera månader i Danmark för att behålla sitt medborgarskap. Hon berättar mer om sitt skandinaviska ursprung i en intervju med Vogue:
 
 
På sin väg från barnstjärna in i vuxenlivet har Amandla Stenberg kommit ut som bisexuell, därefter pansexuell, sedan ickebinär och sedan 2018 är hon öppet homosexuell. Hon använder både ”she” och ”they” som pronomen. Hon räds inte för att prata om feminism, rasism och andra hjärtefrågor i intervjuer. Redan 2015 kom hon att kallas för ”en av sin generations viktigaste röster” av tidningen Dazed.
 
Framöver kommer vi få se henne ta klivet in i Star Wars universum. Amandla Stenberg spelar en av huvudrollerna i den kommande tv-serien ”The Acolyte”, med premiär 2024.
 
- Personligen älskar jag vad Star Wars utforskar när det kommer till etiska och spirituella frågor. Det ska bli kul att utforska. Star Wars har ju ett stort globalt avtryck, det är teman som är universella - vad innebär det att vara mänsklig? Och att ha en ljus sida och en mörk sida inom sig? Att utforska det i en ny era på Star Wars tidslinje ska bli det mest spännande, säger hon till Screenrant.
 
Kolla in Amandla Stenbergs senaste bilder på Instagram.
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Calvin Klein (@calvinklein)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @amandlastenberg

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @amandlastenberg

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @amandlastenberg

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @amandlastenberg

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @amandlastenberg

| 23 oktober 2023 10:00 |