Film

Skribent

Alexander Svensson

24 april 2024 | 20:00

Guy Ritchies usla trend - tre floppar på tretton månader

Guy Ritchies filmer har på senaste fått en ful ovana att floppa åt höger och vänster.
Guy Ritchie är en av våra hårdast arbetande regissörer, och har de senaste tretton månaderna spottat ur sig hela tre filmer: Jason Statham-rullen “Operation Fortune: Ruse de Guerre”, krigsfilmen “The Covenant” med Jake Gyllenhaal och nu senast andra världskrigsäventyret “The Ministry of Ungentlemanly Warfare” med en mustaschförsedd Henry Cavill i huvudrollen.
 
Trist nog för Guy Ritchie så har samtliga filmer gått åt skogen på biograferna. “Operation Fortune” lyckades förvisso nästan spela in sin egen budget, då den fick ihop 49 miljoner dollar och kostade 50 miljoner. Men nära skjuter ingen hare, som man säger.
 
Jason Statham och Hugh Grant i täten för "Operation Fortune".
 
Sämre gick det för “The Covenant” som kostade 55 miljoner och spelade in 21.8 miljoner. Och nu senast har vi “Ungentlemanly Warfare” som under sin öppningshelg i USA bara kom in på fjärde plats på den amerikanska biotoppen och fick ihop blygsamma 8.9 miljoner.
 
Det finns dock förmildrande omständigheter kring den ekonomiska sankmark som Ritchies filmer lyckats sjunka ner i: både “The Covenant” och “The Ministry of Ungentlemanly Warfare” har haft begränsade biopremiärer, och gått (eller kommer gå, i fallet “Ungentlemanly Warfare”) upp på streamingtjänster i stora delar av världen. Därmed är det främst den amerikanska marknaden som fått stå för lyftet sett till biointäkter. Slutsatsen vi kan dra är väl således främst att biobesökare i USA är begränsat imponerade av Ritchies filmer.
 
Jake Gyllenhaal och Dar Salim i allvarsamma "The Covenant".
 
Oavsett distributionsmetod så kan det självklart inte vara roligt för Ritchie att se sina filmer floppa på bio ständigt och jämnt, särskilt iochmed att han är en skicklig regissör med starkt CV. Men hans produktionstakt verkar iallafall inte påverkas nämnvärt: han släpper filmen “In the Grey” med Henry Cavill, Jake Gyllenhaal och Eiza Gonzalez 2025, och har dessutom äventyrsrullen “Fountain of Youth” med Natalie Portman och John Krasinski på gång. Han kan också trösta sig med ett fint mottagande för tv-serien "The Gentlemen" som han skapade åt Netflix.
 
Vad tycker du om Guy Ritchies senaste filmer? Förtjänar de sin floppstatus? Och ser du fram emot hans kommande filmer?
 
 
| 24 april 2024 20:00 |