Film

Skribent

Alexander Svensson

29 oktober 2023 | 17:30

"Five Nights at Freddy's" går skrämmande bra på bio - slår inkomstrekord

Den tv-spelsbaserade skräckfilmen ger klirr i kassan hos Universal.
Skräckfilmen “Five Nights at Freddy’s” är baserad på en serie framgångsrika tv-spel med samma namn, och har nu gått upp på biografer runt om i världen. Till de flestas stora överraskning så slår filmen inkomstrekord åt höger och vänster.
 
Enligt The Hollywood Reporter så har “Five Nights at Freddy’s” under helgen spelat in totalt 130 miljoner dollar världen över, vilket inte är någon liten bedrift, särskilt inte med tanke på att filmen också går att streama via amerikanska tjänsten Peacock. Det faktum att filmen endast kostade 25 miljoner dollar att göra och redan dragit in mer än det femdubbla innebär att Universal lär tjäna en rejäl slant (och säkerligen förbereder man sig för att mjölka skiten ur konceptet med sequels, prequels, spinoffs och TV-serier en masse).
 
“Five Nights at Freddy´s” ekonomiska framgång innebär att man slagit ett flertal rekord. Bland annat har filmen den tredje mest inkomstbringande premiärhelgen bland skräckfilmer efter “It”-filmerna. Den har därmed även blivit den mest inkomstbringande skräckfilmspremiären i år.
 
Det verkar också finnas skillnad i hur kritiker och publik upplever filmen. På Rotten Tomatoes har “Five Nights at Freddy’s” ett kritikgenomsnitt på 25% efter 130 recensioner. Tittarna har å andra sidan gett filmen ett genomsnitt på 89%.
 
“Five Nights at Freddy’s” handlar om Mike (Josh Hutcherson från “The Hunger Games”) som får jobb som säkerhetsvakt på Freddy Fazbear’s Pizza. Det visar sig dock att pizzerian är hem åt en skara mordiska animatroniska dockor, vilket gör arbetsmiljön minst sagt osäker.
 
Om du vill hjälpa "Five Nights at Freddy's" att slå fler rekord så går filmen på svenska biografer just nu.
| 29 oktober 2023 17:30 |