Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 november 2023 | 17:30

Elijah Wood skäms: ”Jag har fortfarande inte läst Sagan om ringen”

Skådespelaren Elijah Wood mötte fans på Stockholm Comic Con under lördagen.
Han kommer för alltid att bli igenkänd för rollen som Frodo i Peter Jacksons ”Sagan om ringen”-trilogi. Men trots att det har gått 20 år har Elijah Wood ännu inte läst böckerna som filmerna bygger på.
 
Det berättade han idag under en timslång Q&A på Comic Con i Stockholm, när ett fan frågade om han minns ett särskilt magiskt ögonblick i Tolkiens romaner.
 
- Nu blir jag riktigt ärlig: jag har aldrig läst böckerna. Låt mig förklara. Jag läste ”Bilbo” som barn, jag var runt 10-11 år gammal. Älskade den. Jag skaffade genast ”Sagan om ringen” men den hamnade på hyllan. Jag hade alltid tänkt läsa den, men det blev aldrig av.
 
- Sen skulle de rollsätta filmen. Jag spelade in ett auditionband. Jag läste manus. Och plötsligt fick jag rollen. ”Nu måste jag läsa böckerna” tänkte jag. Och jag blev överrumplad, för vi var på Nya Zeeland och spelade in. Tajmingen var helt fel. Jag borde ha läst dem i min egen takt. Men vi var så fokuserade på att bygga den här världen och utveckla karaktärerna och manusen. Vi jobbade jämt, så jag hade inte tiden, säger Wood.
 
 
- Och det kändes nästan som att det tog mig ut ur arbetet med filmen. Så böckerna ligger fortfarande där på hyllan. Jag skäms. Och jag tänker läsa dem. Jag har flera kopior, så jag har ingen ursäkt.
 

Vill gärna se Tom Bombadil i en kommande film

 
På grund av strejken i Hollywood får amerikanska skådespelare inte prata om sina filmer eller karaktärer. Därför bjöd dagens gästspel på Comic Con inte på någon vidare fördjupning i karaktären Frodo eller arbetet med den älskade filmtrilogin. Detta var den enda frågan där Wood snuddade vid ”Sagan om ringen”.
 
Men vi som var på plats fick också höra vilken karaktär ur böckerna som han hade velat se på film:
 
- Det hade varit häftigt att se Tom Bombadil. Det pratas ju om nya adaptioner av Tolkiens universum, saker är på gång och det är sådana saker vi kanske kan få se mer av. Man vet aldrig.
 
- Inte för att jag vet någonting, tillägger han. Men det är en möjlighet.
| 4 november 2023 17:30 |