Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 augusti 2023 | 14:00

David Ayer bitter: tjänade ingenting på ”Fast & Furious”-framgångarna

"Som att jag inte gjort ett skit." Manusförfattaren bakom den första filmen talar ut om sitt missnöje.
Det är lätt att glömma att David Ayer, känd/ökänd för filmer som ”Bright” och ”Suicide Squad”, skrev manus till första ”The Fast and the Furious”. I början av sin karriär fick han piffa upp ett befintligt manus till en rulle om streetracing med Vin Diesel och Paul Walker i huvudrollerna. Ni kan ha hört talas om den.
 
Nu ställer han sig i ledet som den senaste Hollywoodprofilen att klaga på höjdarnas snålhet. ”The Fast and the Furious” blev början på en långlivad mega-franchise - Ayer har varken fått tillräckligt med pengar eller kredd.
 
- Den största filmserien i Hollywood, och jag fick ingenting för det. Jag har inget att visa upp, inget, för det är så branschen fungerar (...) Det var tänkt att utspela sig i New York med bara italienska kids. Ingen visste ett skit om streetracing på den tiden. Jag sa att jag gör det bara om den får utspelas i LA.
 
Ayer har också skrivit manus till filmer som "Training Day" och "SWAT".
 
Intervjuad i Jon Bernthals podcast berättar Ayer om sitt bidrag till manuset - han var den som flyttade handlingen till Los Angeles och såg till att streetracing-kulturen skildrades med mångfald och rätt känsla. Mer än 20 år senare känner han sig överkörd - ”som att jag inte gjort ett skit”.
 
- Jag har alltid varit en outsider. Jag går inte på de jävla festerna och luncherna. De som gör det får styra narrativet. Fuck dem alla, jag fattar. Jag måste stå upp för mig själv, eller hur?
 
De flesta manusförfattare skulle kanske inte skryta om att ha skrivit en ”Fast & Furious”-film i första hand. Men det låter som att Ayer ansvarade för mycket av det som gjorde filmen populär; en genuin inblick i en kultur som få av oss kände till men som lockade fans med både snabba bilar och stark bromance.
| 24 augusti 2023 14:00 |