Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 mars 2024 | 19:00

Blumhouse vill göra ”Fredagen den 13:e”-remake med James Wan som regissör

15 år sedan nyinspelningen av ”Fredagen den 13:e” så ser det ut som en ny version är på G med James Wan vid rodret, om Jason Blum får bestämma.
”Fredagen den 13:e” har med varierande kvalitet blivit en av skräckgenrens flitigaste franchises. Sedan 1980 års original har det kommit totalt 12 (!) filmer om Jason Voorhees, mördaren i hockeymask. Senaste filmen var en Michael Bay-producerad remake 2009 och nu vill Jason Blum åter väcka filmserien till liv.
 
En anledning till brist på nya filmer är en lång rättstvist mellan originalfilmens manusförfattare Victor Miller respektive regissör Sean S. Cunningham. Resultatet har gjort det nästintill omöjligt för något filmbolag att släppa en film med en vuxen Jason i sin traditonella mask.
 
Jason Blum och hans produktionsbolag Blumhouse har de senaste åren återupplivat ikoniska skräckfilmer som ”Halloween”, ”Exorcisten”, ”Den onda cirkeln”, ”Eldfödd” och ”Stilla natt, blodiga natt”. I en intervju med Collider var det ett enkelt svar på vilken nästa film siktet är inställt på - och vem som ska regissera:
- "Fredagen den 13:e” är vad jag skulle vilja göra. Det är inte ett Blumhouse-projekt, men jag försöker få det att bli ett. Det är bara en filmserie som jag alltid har älskat. Och James Wan och studio Atomic Monster brinner väldigt mycket för det, och jag tror att vi skulle låta dem sköta det åt oss. Det skulle vara jättekul.
 
Wan är regissören och skaparen av filmer som ”Saw”, ”Insidious” och ”The Conjuring”. Han har på senare åren ägnat sig åt action som ”Fast & Furious 7” och ”Aquaman”-filmerna men gjorde en mindre comeback inom skräckgenren med 2021 års ”Malignant”. Tveklöst skulle han passa perfekt för en eventuell remake om Blumhouse lyckas lösa den rättsliga härvan.
 
Det har varit mycket prat om att återuppliva filmserien tidigare, med rykten om en film i found footage-stil, en TV-serie om Jason och en reboot av basketsjärnan LeBron James. Det har också snackats om att Miller ska göra en prequelserie om Jason medan Cunningham själv vill göra en ny filmversion.
 
Skulle du vilja se en Blumhouse-remake av ”Fredagen den 13:e” i regi av James Wan?
| 2 mars 2024 19:00 |