Film

Skribent

Viktor Eriksson

29 april 2024 | 18:30

“Avengers”-regissör tror Marvels problem beror på kollektiv ADHD

Enligt Joe Russo är folk inte alls trötta på superhjältar. Snarare är det många som inte längre vet hur de ska ta till sig historier längre.
Bröderna Joe och Anthony Russo har regisserat några av de allra största Marvel-filmerna, som “Avengers: Endgame”. I det senaste har superhjältestudions filmer fått det kämpigare på biograferna, vilket har spårats till en rad olika anledningar. Bland annat att folk helt enkelt skulle vara trötta på superhjältar.
 
Det tror däremot inte Joe Russo som säger att den här “tröttheten” snarare är något som kan anas överallt i Hollywood.
 
– Jag tror att det är en reflektion av det rådande stadiet gällande allting, säger Joe Russo till Gamesradar+ och fortsätter.
 
– Jag tror att vi just nu är i en övergångsperiod och folk vet inte längre hur de ska ta sig an historier eller vad för historier de vill ha.
 
Enligt Joe Russo handlar situationen därmed mer om att olika generationer väljer att konsumera media på olika sätt.
 
– Det finns en generation som är vana vid att du avsätter ett klockslag och går på bio och ser något ett visst datum, men det håller på att försvinna.
 
– Den nya generationen är istället “Jag vill ha det nu, jag vill processa det nu” och sen går de vidare till nästa grej, som de processar medan de gör två olika saker samtidigt. Det är väldigt annorlunda från hur det varit tidigare. Så jag tror att alla, inklusive Marvel, upplever den här grejen, den här övergången. Och jag tror att det är vad som påverkar mest, snarare än något annat.
 
Han fortsätter sitt resonemang. 
 
– Vi kommunicerar nu genom memes och rubriker, där ingen läser mer än två meningar, så allt är 100 tecken eller mindre – eller 10-sekundersvideor på sociala medier som du sveper igenom. Tvåtimmarsformatet, strukturen som film använder, är över ett sekel gammal nu och allt förändras hela tiden. Så nu är det något nytt och sedan blir det något nytt igen. Men det är svårt att återuppfinna den här berättarformen och jag tror att den här nästa generationen letar efter sätt att berätta sina egna historier som tjänar deras egna kollektiva ADHD.
 
| 29 april 2024 18:30 |