Film

Skribent

Jenny Ahonen

11 juni 2016 | 15:00

15 framgångsrika sommarblockbusters - vilka var du och såg på bio?

Sedan mitten av 70-talet har sommaren kommit att utvecklas till en högsäsong för påkostade filmäventyr.
Många filmbolag lägger idag enorma summor på filmer som har premiär någon gång under sommarmånaderna, för att de ska locka biopubliken. En del bolag kan till och med satsa nästan allt de har på en enda film, med förhoppningen att just den ska bli en riktig så kallad sommarblockbuster.

Här är 15 filmer som har lyckats med just det. Vilka var du och såg på bio?

Hajen (1975)




Termen "blockbuster" hade använts även innan "Hajen", om storfilmer som "Ben-Hur" och "Borta med vinden" - helt enkelt filmer som sålde bra, men efter att Steven Spielbergs film slog box office-rekord sommaren 1975 började Hollywood tala om blockbusters som någon sorts egen genre. "Hajen" gjorde också "sommarblockbustern" till en grej. För de etablerade amerikanska filmbolagen, som under flera år hade gått knackigt, var "Hajen" - trots massiv marknadsföring - en något oväntad och mycket välkommen succé som skänkte hopp om framtiden. Dess framgångar skulle få filmbolagen att lägga allt mer krut på stora premiärer under sommaren - med förhoppningen att dessa filmer skulle dra in ordentligt med pengar. 

Äventyrsthrillern om en vithaj som sätter skräck i badort gick i Sverige upp på bio först i december. 

Stjärnornas krig (1977)




Under försommaren 1977 visade George Lucas filmbolagen att framgångarna med "Hajen" inte hade varit en lyckosam engångshändelse: Människor ville se storslagna filmäventyr på bio, och de ville göra det under sommaren. Trots att "Stjärnornas krig" inte gjorts med någon jättebudget fick den filmbolagen att ge grönt ljus åt allt större filmprojekt - med allt större budgetar - efter att de under första halvan av 70-talet hade överlevt tack vare lågbudgetfilmer, bland annat i blaxploitationgenren.

Resterande delar av Lucas "Star wars"-trilogi hade även de premiär under försommaren, 1980 och 1983. I Sverige gick "Rymdimperiet slår tillbaka" upp på bio i augusti, medan "Jedins återkomst" visades i september. "Stjärnornas krig" hade premiär i december 1977.

E.T. (1982)




I juni 1982 följde Steven Spielberg upp sina egna framgångar med "Hajen", George Lucas framgångar med de två första "Star Wars"-filmerna och deras gemensamma framgångar med den första Indiana Jones-filmen, "Jakten på den försvunna skatten" (som gick upp på bio sommaren 1981), när hans sci-fi-saga "E.T. The extra-terrestrial" blev en superhit. Filmen om rymdvarelsen E.T. som blir strandsatt på jorden och blir kompis med pojken Elliott fängslade publiken och blev den mest inkomstbringande filmen genom tiderna. I Sverige hade filmen premiär i december.

Ghostbusters (1984)




1984 kryddade Dan Aykroyd och Harold Ramis sommarblockbustern ordentligt med skratt. Deras "Ghostbusters - spökligan" byggde emellertid även den i grunden på det typ av äventyr som filmbolagen lärt sig att sommarpubliken älskar. Den övernaturliga, Ivan Reitman-regisserade komedin om en grupp spökjägare fick snabbt kultstatus, även här i Sverige - där filmen hade premiär i december. I sommar kommer Paul Feigs reboot: "Ghostbusters" har svensk premiär 22 juli.

Tillbaka till framtiden (1985)




Robert Zemeckis "Tillbaka till framtiden" var den mest framgångsrika filmen 1985. Äventyrskomedin om Marty McFly, tonårskillen som reser tillbaka till 50-talet för att se till så att hans föräldrar hookar upp (och därmed säkerställa sin egen existens), tilltalade tittare ur flera generationer (även om den här i Sverige tveklöst gick bäst hem hos den yngre publiken). 

I Sverige gick "Tillbaka till framtiden", likt många filmer på den här listan, upp på bio först i december, men i USA hade den premiär redan i början av juli. 

Die Hard (1988)




Trots att dess story utspelar sig under julafton gjorde "Die hard" sommarsuccé 1988. Med Bruce Willis i huvudrollen som den hårdkokte snuten John McClane satte den standarden för kommande actionrullar.

I Sverige gick den upp på bio i slutet av september, i USA i mitten av juli. Även alla uppföljare i "Die Hard"-serien (utom "A good day to die hard") har haft premiär under sommaren eller försommaren.

Batman (1989)




Premiären av "Batman" 1989 föregicks av viss skepsis. För de flesta var Läderlappen en lite halvpinig figur med barnprogramsvibbar, men Tim Burton mörkade ner karaktären och hans omgivning tillräckligt för att hans film skulle gå hem hos den samtida vuxenpubliken. Redan 1978 hade en superhjältefilm blivit en sommarblockbuster, när Christopher Reeve spelade Stålmannen. "Batman" hade amerikansk premiär i mitten av juni och kom till Sverige i slutet av oktober. Burton följde upp succén med "Batman - återkomsten" 1992. Den hade svensk premiär i slutet av juli.

Senare skulle Christopher Nolan mörka ner Batman än mer och ha stora framgångar med sin "The Dark Knight"-trilogi - vars delar alla hade premiär under sommaren.

Jurassic Park (1993)




1993 slog "Jurassic Park" box-office-rekorden "E.T." satte, med sin berättelse om en temapark fylld med återskapade dinosaurier. Efter att filmen haft amerikansk premiär i början av juni tycktes hela världen drabbas av dinodille. I början av september kom turen till Sverige. Vi häpnade över filmens specialeffekter, spännande äventyr och storslagna ton. När tvåan kom fyra år senare återvände vi förväntansfullt till biograferna.

20 år senare kvarstod intresset. I fjol blev "Jurassic World" den mest framgångsrika sommarblockbustern någonsin. Bara i USA spelade den in över 650 miljoner dollar. I Sverige hade den premiär den 10 juni, dagen efter den amerikanska premiären.

Mission: Impossible (1996)




90-talet var actionfilmens decennium. Två år efter "Speed" hade haft sommarframgångar kom "Mission: Impossible". Till skillnad från de flesta actionrullar som kom i den här vevan var "M:I" dock lite coolare, lite mer slick. Man skulle till och med kunna säga att Brian De Palma med Tom Cruises Ethan Hunt skapade ett slags modern, amerikansk James Bond. Inte helt oväntat blev det succé. Efter att ha rönt framgångar runt om i världen under sommaren 1996, kom filmen till slut till Sverige i mitten av september.  John Woos uppföljare kom fyra år senare och fick då svensk premiär i mitten av juli.

Vad gäller amerikansk James Bond skulle Matt Damons Jason Bourne senare bära Ethan Hunts arv vidare, i filmerna med samma namn. "The Bourne identity" hade amerikansk premiär sommaren 2002 och i sommar kommer "Jason Bourne".

Independence Day (1996)




Visst hade "Mission: Impossible" framgångar under sommaren 1996, men titeln "årets sommarblockbuster" tillhörde tveklöst en annan film. För medan M:I spelade in 180 miljoner dollar i USA och knappt 460 miljoner världen över drog Roland Emmerichs "Independence day" in 306 miljoner i hemlandet och över 810 miljoner runt om i världen. 
Det Will Smith-ledda sci-fi-äventyret gick upp på de amerikanska biograferna den 25 juni (alltså inte på independence day, som man kanske hade kunnat gissa) och kom till Sverige i början av oktober. I år, 

20 år senare, kommer uppföljaren - "Independence day: Återkomsten". Filmen har svensk premiär 29 juni.

Men in Black (1997)




Bara ett år efter "Independence day" återvände Will Smith för att leda ytterligare en sommarblockbuster, och kicka än mer alienarsle. Det blev succé igen. Den actionfyllda sci-fi-komedin "Men in black" gick upp på bio i Sverige den 11 juli, bara ett par dagar efter den amerikanska premiären. Smiths catchiga hip hop-låt med samma namn hjälpte till att locka publiken till biograferna.

Tvåan kom fem år senare, också den under sommaren. "Men in Black 3" dröjde längre. Den hade svensk biopremiär den 23 maj 2012.

Spider-Man (2002)




Stålmannen och Läderlappen hade lockat biopubliken tidigare, men den verkliga superhjältefilmvågen rullade in sommaren 2002, då "Spider-Man" gick upp på bio - vilket här i Sverige var den 23 juni. Med Tobey Maguire som den tonårsfumliga Spindelmannen och Kirsten Dunst som hans kärleksintresse charmade filmen publiken. Riktigt bra blev det i uppföljaren som kom två år senare och hade svensk premiär i början av juli. Bägge filmer spelade in ungefär 800 miljoner vardera, världen över.

Den nya Spindelmannen-serien, "The Amazing Spider-Man", har inte gått riktigt lika bra.

Pirates of the Caribbean (2003)




Med Johnny Depp i huvudrollen som den rumlande piratkaptenen Jack Sparrow har "Pirates of the Caribbean"-serien blivit en riktig kassako för Disney. Den första filmen, "Svarta pärlans förbannelse", gick upp på bio i USA den 28 juni 2003 och kom till Sverige en månad senare. Filmen drog in över 650 miljoner dollar världen över och äventyret fortsatte tre år senare med "Död mans kista" som spelade in över en miljard. Filmen hade svensk premiär den 12 juli.

Den femte filmen, "Dead men tell no lies" - som ännu inte har fått någon svensk titel, har premiär nästa år, den 26 maj.

Inception (2010)




Elaka kritiker kallar gärna sommarblockbusters för korkad underhållning för massorna. Den sortens förenklade slentrianavfärdanden av populärkultur är sällan rättvisa, men särskilt orättvist vore det att fälla en sådan kommentar över "Inception" - Christopher Nolans sommarsuccé från 2010. Den är smart och sofistikerad både i sin story och i sitt utförande, men lyckades ändå ta den äventyrslängtande sommarpubliken på en rejäl åktur. Filmen visades för första gången i Storbritannien i början av juli och hade svensk premiär i slutet av månaden.

Mad Max: Fury Road (2015)




I fjol återvände kultklassikern "Mad Max" i ny - större och bättre - tappning. Med en produktionsbudget på 150 miljoner dollar, jämfört med första filmens 200 000, blev "Mad Max: Fury road" en bombastisk filmupplevelse - som lockade mängder av besökare till biograferna. Totalt har den dragit in över 370 miljoner sedan premiären i mitten av maj. Självklart får en sådan succé en uppföljare. Många - om inte de flesta - av de senaste årens sommarblockbusters är just uppföljare eller filmer som ingår i serier. Men när den får premiär är ännu inte känt.
| 11 juni 2016 15:00 |