Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

21 oktober 2023 | 08:30

Kritiken mot "Wolf of Wall Street" tråkar ut Martin Scorsese

"The Wolf of Wall Street" är Martin Scorseseshyllade film, baserad på den före detta börsmäklaren Jordan Belforts självbiografi. Sa jag hyllad? Inte av alla.
Livsstilsmagasinet GQ förde samman Martin Scorsese och den unge, allt mer populära, skådespelaren Timothée Chalamet ("Call Me By Your Name", "Dune", "Wonka") under vinjetten "episk konversation". Under samtalet berättar regissören om hur han nyligen, under en intervju, blev upplyst om att det pågått ett bråk om "The Wolf of Wall Street".
 
I filmen spelar Leonardo DiCaprio titelns varg, börsmäklaren och bedragaren Jordan Belfort. Vi får följa hans uppgång och fall på Wall Street, i en värld av pengar som flödar, korruption, knark, sex och hårda fester. Och det är där som skon klämmer. Inte dåligheterna i sig, nödvändigtvis, utan hur de framställs.
 
Det var efter en stor visning för kritiker i New York som Scorsese fick veta att det finns två olika läger i frågan, båda med väldigt starka åsikter:
 
- Ena sidan älskade filmen och den andra sidan var rasande. De sa att jag inte tog en moralisk ställning till Jordan Belfort. Och en av kritikerna från den andra gruppen, som gillade filmen, sa: "Måste verkligen Martin Scorsese säga till dig att något är moraliskt fel? Behöver du verkligen det? Han vet att det är fel."
 
På Chalamets uppföljande fråga om Scorsese känner sig uttråkad av den här moralistiska attityden, svarar han lika enkelt som rakt:
 
- Det är bortom långtråkigt. 
 
Rimlig kritik eller bara gammalt gnäll? Du avgör lättast själv genom att kolla in (eller kolla om) "The Wolf of Wall Street", som för närvarande finns att streama fritt på Netflix, Prime Video och SkyShowtime, eller att hyra hos det vanliga utbudet av nättjänster (inklusive SF Anytime och Viaplay).
 
Här kan du se hela samtalet mellan Martin Scorsese och Timothée Chalamet:
 
Och så en trailer på det:
| 21 oktober 2023 08:30 |