Serie

Skribent

Anders Eklöf

18 januari 2023 | 11:00

Vilka är egentligen FEDRA i "The Last of Us"?

I det första avsnittet av "The Last of Us" presenteras vi till organisationen FEDRA, men vilka är de egentligen?
I måndags hade det första avsnittet av den efterlängtade filmatiseringen av Playstation-spelet "The Last of Us" premiär på HBO Max, där vi ser Pedro Pascal och Bella Ramsey överleva ett postapokalyptiskt USA.
 
Redan i första avsnittet introduceras vi till FEDRA, Federal Disaster Response Administration, som styr de kvarvarande bosättningarna med järnhand. 
 
Har du inte spelat spelet eller inte minns alla detaljer (som jag) kan det vara svårt att förstå vilka de egentligen är och vilken typ av makt de är, så här följer en förklaring.
 
 
 
När avsnittet inleds 2003 precis när mänskligheten nästan utrotas av det fruktansvärda svampviruset, beordras den amerikanska armén att stoppa infektionen från att spridas. De får i uppdrag att skjuta ihjäl alla civila de tror har blivit infekterade, vilket är vad som sorgligt nog händer med Joels dotter Sarah (Nico Parker).
 
20 år senare kontrolleras de inhägnade bosättningarna av FEDRA, en militärorganisation som ansvarar för att hålla överlevarna vid liv. Det visar sig dock snabbt att de inte bryr sig det minsta om moral eller mänskliga rättigheter för att hålla de infekterade ute.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
De har beväpnade män som patrullerar gatorna där utegångsförbud gäller vid specifika tider, de hänger folk som inte följer lagarna och använder ett speciellt verktyg för att upptäcka infekterade innan de börjat visa symptom. I en scen får vi till och med se FEDRA-anställda plocka upp ett litet barn, som de lovar ska få det bra, när de i själva verket avlivar honom med en spruta så fort de märker att han är infekterad.
 
I spelet har FEDRA övergett många karantänzoner, då de förlorat dem till Fireflies, Washington Liberation Front eller andra grupper. De har dock kontroll över Boston, där Joel befinner sig i början av serien och bland annat hjälper till att bränna kroppar av folk som inte följt organisationens regler.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
De som har höga positioner eller inom militären hos FEDRA verkar ha det bra, men har du det inte verkar det inte särskilt trevligt. FEDRA är en bra symbol för hur det inte finns något riktigt gott eller ont i "The Last of Us", då de egentligen gör allt de kan för att så många som möjligt ska överleva, precis som att Joel är villig att göra nästan vad som helst för sitt liv.
 
Organisationen dyker även upp i andra sammanhang under säsongens gång, så det kan vara bra att hålla koll på vilka de är.
 
"The Last of Us" finns på HBO Max och sänds varje måndag. Läs vår recension av serien här.
 
Vad tycker du om det första avsnittet?
| 18 januari 2023 11:00 |