Film

Skribent

Alexander Svensson

3 mars 2024 | 05:00

Kvällens tv-tips: Återupptäck ett bortglömt men maffigt superhjälteäventyr från 2011

Seth Rogens försök att ge sig in i superhjältegenren blev inte den framgång det hade kunnat bli.
Karaktären Green Hornet är en av våra äldsta superhjältar. Han dök för första gången upp 1936 i ett radiodrama, och är därmed äldre än genreikoner som Superman (1938) eller Spider-Man (1962). Trots det är hans film från 2011 i det närmaste bortglömd.
 
“The Green Hornet” har Seth Rogen i huvudrollen som Britt Reid/Green Hornet, en tidningsägare som tillsammans med en kampsportskunnig mekaniker ger sig på en alternativ karriär som maskerad brottsbekämpare. Den fulaste fisken på listan över skurkar att låsa in är ryske gangstern Benjamin Chudnovsky. 
 
Med en stor kärra kommer stort ansvar i trafiken.
 
Filmen har en imponerande rollista, som utöver Seth Rogen består av Christoph Walz (“Inglorious Basterds”), Cameron Diaz (“Den där Mary”), Jay Chou (“Now You See Me 2”) och David Harbour (“Stranger Things”). Så vad gick då snett? Varför lyckades “The Green Hornet” inte bli en framgång?
 
Ett skäl kan vara att filmen misslyckades rent ekonomiskt, vilket, åtminstone till viss del, verkar ha berott på att man tänkt lite fel under produktionen. När THR år 2012 frågade Neal H. Moritz, en av filmens producenter, om varför filmen misslyckades så svarade han att den egentligen inte gjort det, om man bara varit lite smartare under produktionen:
 
 
- Filmen spelade in nästan 250 miljoner dollar och var faktiskt väldigt omtyckt, men den kostade för mycket pengar. För det första spelade vi in den i Los Angeles av olika skäl, och för det andra så bestämde vi oss för att göra den i 3D - det kostade 10 miljoner extra. Om jag hade gjort den i en stat där vi fick skatteavdrag och utan 3D så hade den ansetts vara en stor finansiell framgång för studion.
 
Med andra ord kanske det var skattesatsen i Los Angeles och den allmänna 3D-hajpen som rådde 2011 som tog livet av “The Green Hornet” som filmfranchise. Extra snopet med tanke på att Marvel bara ett år senare blåste aldrig tidigare skådat liv i genren med “The Avengers”. 
 
Christoph Waltz som dryg ryss i "The Green Hornet".
 
Kul fakta om “The Green Hornet” är för övrigt att Nicolas Cage var nära att göra rollen som skurken Benjamin Chudnovsky, men kunde inte riktigt komma överens med teamet bakom filmen om hur karaktären skulle vara. Istället gick rollen till Christoph Waltz.
 
Här kan du se "The Green Hornet":

• 23:20 i TV6
• Streama på TV4 Play
 
 
| 3 mars 2024 05:00 |