Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 december 2023 | 10:00

Kvällens tv-tips: 1990-talets bästa seriemördarthriller - som (nästan) alla stjärnor tackade nej till

"Världens mest otäcka film?" undrar vår recensent och delar ut toppbetyg.
Efter debuten - och besvikelsen - ”Alien 3” (1992) tog det tre år innan David Fincher gjorde sin nästa långfilm. Och vad som idag anses som en av 1990-talets bästa thrillers var en ingen självklarhet. Både filmbolag och påtänkta skådespelare var tveksamma till den våldsamma storyn och mörka tonen i ”Seven”.
 
Manusförfattaren Andrew Kevin Walker var ursprungligen uppmanad att skriva om manuset för ett lyckligare slut där kvinnliga karaktären Tracy överlever. Filmen bytte under flera år både bolag och regissörer innan den hamnade i händerna på Fincher. Denne vägrade dock filma något annat än originalmanuset trots filmbolagets invändningar.
 
När det kom till skådespelare var det många påtänkta som tackade nej innan Brad Pitt och Morgan Freeman anlitades. Sylvester Stallone och Denzel Washington tackade nej till Pitts roll medan Robert Duvall, Gene Hackman och Al Pacino ratade Freemans. Christina Applegate erbjöds rollen som Tracy innan Gwyneth Paltrow tog den.
 
 
När det kom till rollen som seriemördaren John Doe ville man först ha veteranen Ned Beatty för hans likhet med Zodiac-mördaren men denne ansåg manuset vara det mest ”ondskefulla han läst”. Även Val Kilmer tackade nej innan Kevin Spacey fick rollen efter mycket om och men.
 
Under inspelningen var New Line Cinema missnöjda med de mörka bilderna och tjafsade med filmskaparna om att ändra slutet. Fincher fick till slut som han ville och resultatet var en succé, både hos publik och kritiker.
 
"Är detta världens mest otäcka film? David Finchers mardrömsthriller om en mördare som arbetar efter de sju dödssynderna innehåller några av de mest brutala och iskalla mord som bevittnas på film" skriver MovieZines recensent och delar ut högsta betyg.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Seven”:
 
• Ikväll kl. 23.00 på Kanal 9
• Streama på HBO Max
• Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster
ANNONS: Streama "Seven" gratis på Prime Video - testa i 30 dagar utan kostnad
| 2 december 2023 10:00 |