Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

29 februari 2024 | 09:00

Ikväll på tv: Svensk komediklassiker som blev vår största biosuccé någonsin

Sällan har väl skillnaden mellan vad publik och kritiker tycker varit så stor.
Två och en halv miljon besökare ska ha sett "Sällskapsresan" på bio, ett svenskt rekord som står sig än idag. 
 
Det är juletid och grisfest på Kanarieöarna i juletid, dit Stig Helmer Olsson (Lasse Åberg) åker på sin första utlandsresa trots en stor flygrädsla. Det kanske fanns något tillräckligt relaterbart i det för den genomsnittlige svensken i början av 80-talet.
 
Kritikerna var inte lika uppskattande, och "Sällskapsresan" fick ett svalt mottagande i pressen. Ibland väldigt svalt (citat via Svensk Filmdatabas).
 
Hanserik Hjertén på DN tyckte visserligen om filmen, eftersom den kändes naturlig och varmhjärtad, men menade samtidigt att Lasse Åbergs "syn på turistande svenskar är i stort sett utan komplikationer och perspektiv, han är den roade iakttagaren, och några originella infall har han knappast heller."
 
Mer hård och skonginslös var Jan Aghed på SDS:
 
"Det görs åtskilliga usla komedier i t ex Hollywood varje år och flera av dem hittar tyvärr vägen hitöver. Men någon amerikansk motsvarighet till Åbergs lär vi inte få se, av det enkla skälet att ett komedimanus av den halten, med den fåniga, tunna och bortom bristningsgränsen utkavlade storyn, med den oinspirerade dialogen, med de tama, trådslitna och tradiga flabb- och fnisskämten och med den för filmkomik okänsliga rytmen i och mellan scenerna, aldrig nått så långt som till inspelning."
 
Säga vad man vill om sågningar, men de kan vara väldigt underhållande att läsa.
 
Kritiker eller publik - vilken sida står du på?
 
Här kan du se "Sällskapsresan":

• Ikväll 21:00 på TV12
• Fredag 23:50 på TV12
• Streama gratis på TV4 Play
• Streama på Cineasterna
 
 

Läs också: 16 saker du inte visste om "Sällskapsresan"

 
| 29 februari 2024 09:00 |